Днес Българската православна църква почита църковния празник Възнесение Господне, наричан още Спасовден. 

Той се отбелязва винаги в четвъртък, на 40-ия ден след Възкресение Христово - Великден.

Според Новия завет 40 дни след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с апостолите, движейки се между тях като богочовек.

На днешния празник Църквата ни припомня, че след Своето славно Възкресение, в продължение на 40 дни Господ Исус Христос е с учениците Си, за да ги поучава и наставлява в бъдещата им проповед. Според евангелския разказ на четиридесетия ден, придружен от св. апостоли и Св. Богородица, Господ Исус се възкачва на Елеонския хълм до Йерусалим, и оттам, пред очите на всички, се възкачва на небето.

Десет дни след това над св. апостоли слиза, под вид на огнени езици, Светият Дух. Това се случва на празника Петдесетница. В България празникът е известен още като Спасовден, което етимологично произлиза от думата спасение.

 В народния календар седемте четвъртъци след Великден се почитат против градушка, а последният от тях - Спасовден, е свързан с култа към мъртвите.

Според поверието на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък. Според българските народни вярвания на 40-ия ден от Великден идват и самодиви. Те берат и се кичат с цъфналия в нощта срещу Спасовден росен. С него могат да се лекуват болните. Ето защо в навечерието на празника болни и недъгави хора отиват да преспят на росеновите ливади.

Често този ритуал е използван и отбездетни жени, за да заченат. В една патриархална култура – каквато е българската, ако едно семейство няма потомство, се е считало за голямо нещастие и се прави всичко това да бъде преодоляно.

След Гергьовден обаче в гората има доста пастири със стада. Често след “ходене на росен” – дали от лековитата роса или от случайна среща в гората рано сутрин, не е изключено булките да заченат и оттам идва изразът “Те ти, булка, Спасовден“.

Народните вярвания гласят още, че ако на Спасовден вали дъжд - годината ще е богата, а реколтата - обилна. Имен ден днес празнуват Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска, и производните на тези имена.

Денят е професионален празник на хлебопроизводителите и сладкарите, както и на шофьорите. Градският си празник честват в Ахелой, Долна Баня, Китен и Тръстеник.