Документите, които Швеция и Финландия изпратиха на Турция във връзка с кандидатурите си за членство в НАТО, не отговарят на нашите очаквания и е необходимо да се обърне внимание на нашите опасения, заяви днес турският външен министър. Анкара заплашва да блокира бързото приемане на двете скандинавски страни в блока заради отношенията им главно към организацията на кюрдите ПКК, която тя смята за терористична.

Забележките на Мевлют Чавушоглу бяха направени на съвместна пресконференция с норвежкия и ирландския му колеги след срещи в турската столица Анкара.

Освен скандинавските заявки за присъединяване към 30-членния алианс, министрите обмениха мнения и по двустранните връзки, войната в Украйна и хуманитарната ситуация в Северна Сирия.

Висшият турски дипломат заяви, че отговорите на Финландия и Швеция не отговарят на турските опасения и Анкара е информирала за недостатъците както Стокхолм и Хелзинки, така и НАТО.

Швеция и Финландия официално подадоха молба за присъединяване към НАТО на 18 май - решение, подтикнато от войната на Русия в Украйна.

Но Турция, дългогодишен член на алианса, изрази възражения срещу техните кандидатури за членство, критикувайки страните, че толерират и дори подкрепят терористични групировки като ПКК и Терористичната организация на Фетуллах Гюлен ФЕТО.

Присъединяването им изисква единодушното одобрение на всички 30 държави - членки на НАТО.

В края на май в столицата Анкара се проведоха консултации с шведската и финландската делегация относно техните кандидатури за членство в НАТО. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че разговорите не са били "на желаното ниво".