Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Турция, Финландия и Швеция са провели "конструктивни" разговори относно противопоставянето на Анкара срещу присъединяването на двете скандинавски държави към алианса.

"Ще продължим разговорите си по молбите на Финландия и Швеция за членство в НАТО и очаквам да намерим път напред възможно най-скоро", заяви Столтенберг след среща на официални лица в централата на НАТО в Брюксел.

Турция заяви, че срещата на върха на НАТО "не е крайният срок" за преговорите с Финландия .

Дискусиите между Турция, Финландия и Швеция за членството на скандинавските страни в НАТО ще продължат, но срещата на върха на алианса в Мадрид следващата седмица не е краен срок, заяви говорителят на турския президент Ибрахим Калън след разговорите в Брюксел.

Финландия и Швеция подадоха молби за членство в НАТО в отговор на нахлуването на Русия в Украйна. Кандидатурите обаче се сблъскаха с опозиция от страна на Турция, която е разгневена от това, че, както тя твърди, Хелзинки и Стокхолм подкрепят терористични бойци и налагат оръжейно ембарго на Анкара.

Говорейки пред репортери в Брюксел след разговорите в рамките на НАТО по въпроса, Калън заяви, че Анкара очаква от Швеция да предприеме незабавни стъпки по отношение на действията на бойната групировка Кюрдска работническа партия (ПКК) в страната си и че всякакъв напредък по скандинавските кандидатури за членство "сега зависи от посоката и скоростта, с която тези страни ще предприемат стъпки".