В сърцето на Сеул 78-годишна жена търси беловласи мъже на улицата. Тя упражнява най-древната професия на тази преклонна възраст. В центъра на корейската столица, в съседство с бизнес район, се намира улица, където жени на възраст да имат внуци и правнуци, продават секс. Наричат ги „Бакхус дами“, на името на популярна енергийна напитка.

Почти 80-годишната мадам Парк (условно име), трябваше да си е в къщи, обградена от децата и внуците си. Вместо това, тя е по улиците по 6 часа дневно, чакайки клиенти.

Та прави това, за да оцелее, защото е бедна. Разказва пред екип на местна телевизия, че на ден посреща 3-4 клиента и печели по 100 000 вона – 120 долара.

Ако не може да проституира, няма да може да си позволи и лекарствата си за артрит, които са на стойност 250 долара на месец. Артритът й е толкова остър, че едва ходи.

Възрастната дама има нерадостно минало. Оженила се на 19 и попаднала на комарджия, който проиграл семейната къща и я зарязал с 4 деца. Тя не можела да ги прати на училище, едвам оцелявали с работата й като домашна помощничка. Днес децата не печелят достатъчно, за да й помагат, и според нея не ги е грижа за майка им. Тя живее в малката къща на свои роднини.

Когато мадам Парк навършила 70, коленете й започнали да отказват и тя не можела да работи, а имала нужда от лекарства. Така станала проститутка. Тя се нуждае от инжекции в болницата заради болящите я кости и няма избор.

Предизвиквам смущение. Самата аз съм смутена, защото съм стара“ - сподели жената.Тя е втората най-стара труженица на улицата на възрастните проститутки. Най-възрастната е на 82 години. След нея идвали над 60-годишните и нямало нито една под 50.

Южна Корея е една от страните с най-бързо застаряващо население и почти половината от нейните възрастни хора живеят в бедност. Пенсионната й система е изостанала в сравнение с другите развити държави и почти половината й старци от 65 години нагоре живеят с половината от средния за страната приход.

Според проучвания за „Бакхус дамите“ повечето от тях започват да проституират късно през живота си. Между 2013 и 2014 година броят им е стигнал между 300 и 400 само в района Йонгно в центъра на Сеул.

Не може да се каже кога са започнали да се появяват, но се предполага, че е около 1997, когато бе време на валутна криза и много семейства вече не можели да издържат своите родители (което звучи втрещяващо за европейските представи). От това време много възрастни хора станали бездомници, и тъй като нямат особени умения, някои дори започват да проституират.

Има и такива, които сами не желаят да натоварват децата си със своите финансови нужди. Трети пък са оставени да живеят в провинцията , докато децата им се местят в големите градове

Базовата пенсия в Корея е около 200 000 вона (240 долара) на месец и е крайно недостатъчна, като очевидно не би покрила дори лекарствата за артрита на мадам Парк.

Застаряването е все по-голям проблем и времената се менят. Преди време е можело да се преживее дори с дохода на единия член на семейството, но сега е трудно дори с прихода на двама и децата често не са в състояние да помагат на родителите.

Изследователите са категорични, че ако не се решат проблемите на младите семейства, няма да се решат и тези на възрастните хора.