Открийте ни и в

Албания – страната на бункерите и топлото гостоприемство

публикувано

на

Необитаемите острови с безлюдни плажове в района на Ксамил са истински рай

Мария Кадийска

Земята на Енвер Ходжа трябва да се види. Тя е нещо много различно от предразсъдъците и вицовете за „албанския реотан“, поне в настоящия момент. Много по-неочаквана от предварително създадените представи за културата, религията, икономиката, инфраструктурата, народопсихологията на хората в тази страна. В нея чужденецът все още може да види, усети и изживее неща, които не се случват в никоя друга туристическа дестинация. И това всъщност е хубавото на почивката в Албания. В малката държава с население малко над 3 млн. души има две морета – Йонийско в югозападната част и Адриатическо на запад. В превод името на Албания означава „Земята на орлите“. Това е и гербът на националния й флаг – черен двуглав орел на червен фон. По време на 40-годишната си власт от средата на 50-те до средата на 90-те години на миналия Енвер Ходжа превърна страната в затворена за света държава, което забави развитието й в много отношения, но сега тя е като разтваряща се за светлината водна лилия – с чисто и прекрасно море, модерни курорти, пътища като „масло“, въпреки че са планински, и много мили, спокойни, гостоприемни хора, които в същото време са изключително премерени и горди.

През 2011 г. Албания за първи път се появява в международен туристически справочник. През 2015 г. страната за първи път има свой щанд на международно туристическо изложение, а през 2016 г. за първи път организира на своя територия международно туристическо изложение. Това отваря страната за чужденците, които желаят да изкарат летния си отпуск там. С просто око се вижда как туристическият бизнес е мобилизиран и дори поставен на изпитание – да покаже най-хубавото на чуждите летовници, да ги обслужи по невероятен начин, за да накара виделия всичко европеец да хареса престоя си там и така страната да привлича все повече туристи.

В Албания има сравнително малко равнинна територия, но на нея се отглеждат „слънчеви“ плодове и зеленчуци без нитрати. Толкова са истински и вкусни, че напомнят на българските отпреди няколко десетилетия. Страната е предимно планинска и животновъдството осигурява мляко за изключително вкусно овче и козе сирене, все едно произведено от семейна мандра за лично ползване. А за морската риба има забрана да бъде транспортирана на далечно разстояние, за да не се наруши нейната свежест и да бъде наистина прясна. От реномирания рибен ресторант до импровизираното барбекю на плажа – навсякъде рибата е уловена буквално преди няколко часа. Приготвянето й по стари местни рецепти пък е фантастично. Една от тях е много вкусно ястие на фурна, състоящо се от риба, картофи, маслини, чушки, домати и дафинов лист и кой знае още какви подправки. Предлаганите морски дарове не са кой знае колко голям асортимент, но и за тях важи желязното правило да бъдат пресни. Добрата и вкусна кухня е една от основните предпоставки да се харесаш на един чужденец и албанците определено знаят как да го правят.

В страната има над 470 км крайбрежна ивица с много девствени лагуни. Спокойните и чисти морски води са оазис, от който човек не иска да излезе. Особено привлекателна е албанската Ривиера в южната част на страната. Там първенство държат курортите Саранда и Ксамил. До Саранда може да се стигне през Гърция, където до пристанището Игуменица се пътува почти само по магистрали, а оттам до границата с Албания са около 40 км по хубав, но все пак планински път. Още толкова и вече си в самата Саранда – древен град между планината и залив на Йонийско море, с 290 слънчеви дни в годината. В превод от албански Саранда означава „40 светци“. Построен е стъпаловидно по планинските склонове и от 35,000 души постоянно население през лятото достига над 100,000 според местни хора. В града има над 10 плажа, неголеми ивици от морския залив с кристално чиста, прозрачна зелена вода без вълни и водорасли. В града се виждат само една джамия и една църква, като християнският храм е на метри от централния плаж. Десетки са новопостроените хотели след 2015 г. – красиви, модерни, с все още ухаещи на дървесина мебели, безупречен интернет и добър, но прохождащ в туристическия бизнес мениджмънт. Десетки са и изкопите за нови хотели, също вкопани в планинския склон. Архитектурна недомислица е не само големият им брой, който ще доведе до презастрояване, последвано от проблеми с канализацията, пренаселеност на плажовете и вероятно замърсяване на морската вода, но и липсата на адекватна инфраструктура край доста от хотелите. Албания все още се отваря за масовия туризъм и сега тя е прелестна с девственото си море и природа. Ако наистина направи грешката да презастроява, това неминуемо ще убие очарованието. В момента то е страхотно и неочаквано – чистота, красота, древна история, мили, спокойни и приветливи хора и безупречно обслужване.

В Албания много хора говорят английски и италиански. Щом заговориш някого и помолиш за нещо, веднага е готов да ти обясни и да помогне. Чуждият турист е качен на пиедестал, но в същото време никой не сервилничи с него, нито пък му досажда – пазарлък по пазарите няма, нито пък настойчиво предлагане на стоки, ако желаеш – купуваш, ако не искаш – само гледаш, а цените са „твърди“. Въпреки преобладаващото мюсюлманско население албанците са по-силно кланово и национално привързани, отколкото религиозно пристрастни, особено след дългогодишния комунистически режим. Насажданият 40 десетилетия атеизъм е с интересни съвременни резултати – мюсюлманките не са нито забрадени, нито забулени, с дрехи като на всички други жени, а мъжете от това вероизповедание нямат нито бради, нито мустаци. Някои от тях дори носят кръстове като моден аксесоар, нещо, което не може да се види в нито една друга мюсюлманска страна. Съжителството между мюсюлмани, католици, православни, протестанти и атеисти е хармонично. За чужденеца в Албания е много важно, че животът там тече спокойно, без изнервящи ситуации.

Никой не тича, няма припрени хора, а в същото време обслужването в хотелите, магазините и заведенията е бързо, автобусите идват навреме и се движат със спирки по желание като софийските маршрутки, а такситата не „дерат кожи“ дори от чужденците. Навсякъде в курортите може да се плаща в евро, като връщането на ресто обикновено е в местната валута – леки. Никой продавач, сервитьор или дори таксиджия дори не пробва да излъже чужденеца в курса евро-албански лек. Със сметачни устройства или наум, но всички за секунди изчисляват честно колко пари трябва да върнат. Няма никакъв проблем и при обратната сделка – чужденец да поиска в магазин да му обърнат леки в евро, сделките отново са стриктно по твърд банков курс.

Липсата на мошеничества при разплащането евро-леки е още едно от нещата, които очароват чужденците в Албания. А за любителите на историята страната предлага пиршество от интересна съвременна история и древна цивилизация. Недалеч от Саранда се намира древният град Бутринт, наречен Малката Троя, който е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Бутринт е разположен върху развалините на град Онхисмос, който през византийската епоха е бил важно търговско средище между Епир и Италия. Разрушен е през VI век при нашествие на готите. Запазените останки от крепостни стени, жилища, водни резервоари и ранна християнска базилика се намират сред голям национален парк.

На 2 км от Саранда, на върха на висок хълм пък е кацнала крепостта Лекурси, построена в средата на XVI век от султан Сюлейман Великолепни при инвазията му към намиращия се отсреща гръцки остров Корфу. Сега на метри от крепостта местен фолклорен ансамбъл изнася страхотни спектакли в ресторант на открито, предлагащ спираща дъха панорама към Саранда, Бутринт и морето. Женските национални носии удивително приличат на българските от Тракийския район, а мъжките са смесица от гръцките и българските добруджански носии. Защитеното от ЮНЕСКО албанско полифонично пеене пък е досущ като песните на Бистришките баби.

Саранда е построен в амфитеатрален стил с три успоредни панорамни пътя, с малки бели къщички и встрани от тях високи хотели, таверни, барове, ресторанти и кафенета.

Топлият средиземноморски климат привлича като магнит и е благоприятно условие за плаж, морски круизи и пътешествия. До Ксамил може да се отиде с градски автобус. В района на курортното село има красиви необитаеми острови с плажове, до които може да се стигне само с корабче. Една от предлаганите атракции е барбекю с прясна риба и миди, приготвени от екипажа на кораба пред очите на акостиралите на плажа летовници.

Безупречният кетъринг на безлюден плаж след емоционално плуване до брега със спасителни жилетки и пояси с помощта на екипажа на кораба е невероятно изживяване, което никъде другаде не може да се случи. В Албания това е факт, защото всички много се стараят да угодят на туристите и се грижат за тях като за лични гости.

Вльора и Дуръс (средновековният български град Драч) са чудесни курорти на Адриатическо море по западното крайбрежие. Пътуването из страната е безопасно, но табели се срещат рядко и вероятността да объркаш посоките е доста голяма. В крайна сметка обаче целта винаги се достига, защото местните хора намират начин да помогнат на туриста дори ако се налага да го придвижат със сал заедно с колата му. Над 200-хилядният град Дуръс се намира в равнинен и плодороден район по крайбрежието. Столицата Тирана е само на 30 км западно от него. На отсрещния бряг на Адриатика са италианските пристанища Бриндизи и Бари, с които има фериботна връзка. Пристанището на Дуръс е най-голямото в Албания, а градът е един от най-важните стопански центрове в страната. Основан в средата на VI век пр.н.е., той е пълен с останки от древни забележителности, а плажната ивица е 10 км.

Град Вльора е второто по големина пристанище в Албания също с фериботна връзка с Италия. Разположен е на залив и също предлага добри условия за морски отдих.

Много неща впечатляват в Албания, но бункерите са като емблема и запазена марка. Противоатомните укрития с формата на бяла гъба са изградени по разпореждане на Енвер Ходжа, чийто пропаганден апарат десетилетия наред убеждавал хората, че живеят в преуспяващ строй и затова Албания е застрашена от опити на други държави да я завладеят. Това налагало изграждането на бункери за всяко семейство. И в момента страната е осеяна от 700,000 до 1 млн. бункери. Те са навсякъде – в градовете и селата, в планината и особено по бреговете, граничещи със съвсем близкия гръцки остров Корфу. Въпреки че Албания е богата на нефт, природен газ, битум, въглища, желязна и медна руда и други полезни изкопаеми, дълго време находищата били слабо разработени, не се строели пътища, не се развивала индустрия за сметка на изграждането във всяко селище и месторабота на бетонни бункери и дълги отбранителни линии с дълбоки траншеи. Целта била да приютят цялото население на Албания. По време на авторитарното управление на Енвер Ходжа страната изпада в абсолютна международна изолация с изключение на временни топли отношения със Съветския съюз и след това с Китай. Първоначално страната е член на Организацията на Варшавския договор на тогавашните социалистически страни, но я напуска през 1968 г. Енвер Ходжа обявява Албания за първата в света атеистична република. Забранява свободното изповядване на вероизповедание и подлага на жестоки гонения всички хора с опозиционни възгледи. Това е оставило дълбоки отпечатъци в политическия живот и до днес. По време на престоя ми в Албания на 25 юни т.г. бяха проведени парламентарни избори. Никъде, откъдето минах, не видях предизборни плакати или билбордове.

От оскъдни информационни източници разбрах, че гласуването е удължено заради ниска избирателна активност и въпреки това тя едва е стигнала до 45%. Победата на управляващите социалисти се усети единствено по сдържаните усмивки на местните хора. Те с удоволствие и готовност черпят чужденците с люта домашна ракия и руйно бяло и червено вино. Известният от десетилетия албански коняк носи името на националния герой – воюващия срещу османците през XV век принц Скендербег. Продава се навсякъде, но местните не го пият. За сметка на това чужденците задължително го купуват за спомен.

 

Бункерите са навсякъде – по бреговете, граничещи с Гърция, и в центровете на градовете

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Америка избира 2020

Още веднъж: второ повторно преброяване потвърди победата на Байдън в Джорджия

публикувано

на

от

Джо Байдън печели президентските избори в Джорджия и след второто повторно преброяване на бюлетините в този щат, съобщи държавният секретар на Джорджия, републиканецът Брад Рафънспъргър, цитиран от Ройтерс.

„Изглежда вицепрезидентът Джо Байдън ще спечели щата Джорджия и той е нашият новоизбран президент“, каза Рафънспъргър на пресконференция. На нея той отбеляза, че не са установени съществени промени в резултата при второто повторно преброяване, което беше поискано от предизборния екип на президента републиканец Доналд Тръмп.

"Ангелът-пазител" на Джо Байдън - Джил, встъпва в ролята си на първа дама

Множеството проверки в Джорджия не са открили доказателства за масови измами, за каквито говори Тръмп.

Рафънспъргър, който е привърженик на Тръмп, заяви, че установените данни в Джорджия до момента съвпадат с изказването на министъра на правосъдието Уилям Бар, че министерството му не е открило доказателства за масови изборни измами.

Байдън изпраща вдовицата на Маккейн за посланик във Великобритания

На 5 януари в Джорджия ще се произведе втори тур за двете щатски места във федералния Сенат на САЩ. От резултатите ще зависи дали демократите или републиканците ще контролират горната камара на Конгреса, която сега е с републиканско мнозинство.

Рафънспъргър заяви, че щатските власти следят дали групи, защитаващи правото на гласуване, се опитват да регистрират за 5 януари хора, които вече не пребивават в Джорджия или са починали.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

За две минути: отмъкнаха 4 автомобила от паркинг в Чикаго

Крадците вероятно са използвали дистанционен предавател, който позволява дистанционно палене на автомобилите, казаха двама от собствениците им

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Скрийншот

Четири автомобила бяха откраднати във вторник от паркинг на Little Village в югозападната страна на Чикаго.

Автомобилите са отмъкнати само за две минути. Крадците вероятно са използвали дистанционен предавател, който позволява дистанционно палене на автомобилите, казаха двама от собствениците им.

„Те бяха много талантливи с това, което направиха“, каза единият собственик.

Двамата съобщиха, че колите им са намерени в изоставен гараж на 95th и King Drive.

Чикагската полиция не предостави веднага подробности за инцидента.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

„Ще се видим след 4 години“, каза Тръмп на предколедно парти в Белия дом

„Последните четири години бяха невероятни. Ще се опитаме да изкараме още четири“, каза Тръмп

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Доналд Тръмп обеща да се върне в Белия дом „след четири години“, ако не успее да запази президентския стол сега с твърденията си за изборни измами, отказвайки да признае победата на Джо Байдън.

Във вторник вечерта президентът беше домакин на Коледен прием в Белия дом, където намекна, че ще участва в президентската надпревара през 2024г. Той отново повтори твърденията, че е истинският победител от изборите през ноември.

„Последните четири години бяха невероятни. Ще се опитаме да изкараме още четири“, каза Тръмп пред множеството гости, които бяха предимно от Националния комитет на Републиканската партия.

Като за последно: Тръмп прави 2 коледни партита на ден, нито дума за маски

Кадри от събитието бяха споделени в социалните мрежи от един от гостите. На тях се виждат десетки хора, които не носят маски.

Сн.: Facebook

Във видео, разпространено от бившия председател на Републиканската партия в Оклахома Пам Полард се чува част от обръщението на Тръмп.

„В противен случай ще се видим след четири години“, добави той.

В речта си отиващият си президент непрекъснато повтаря, че на изборите е имало измами, въпреки че във вторник главният прокурор Бил Бар отрече подобни твърдения.

Тръмп оспорва изборните резултати в Уисконсин пред щатския Върховен съд

„Това е необикновена година. Ние спечелихме изборите, но не им хареса“, каза Тръмп пред гостите си.

Изказването му е само няколко дни, след като той заяви, че ще напусне Белия дом, ако Електоралният колеж гласува в полза на Байдън.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Предишна публикация:
16-годишна бълкарка почина в Атланта заради самоубийствената игра „Син кит“ (ВИДЕО)

16-годишна българка се е самоубила в щата Атланта, Джорджия, заради играта "Син кит". Семейството емигрира в САЩ преди 15 години....

Затвори