Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов оттегли кандидатурата на Николай Василев за премиер. В пост в социалните мрежи, Трифонов написа:

„В деня след изборите аз предложих проектокабинет, съставен само от високообразовани професионалисти и с ясни приоритети. За министър-председател предложих икономиста Николай Василев, човек с опит в политиката, в държавната администрация и в реалния бизнес. Само за три дена върху него се изля огромна помия. Оказа се, че няма никакво значение колко са образовани кандидат-министрите, колко добри специалисти са, колко ясни приоритети има пред тях. Оказа се, че това не е важно за онези медии и политици, които нарочиха Николай Василев за проводник на ДПС, твърдение, което няма нищо общо с истината.

Въпреки това, аз разбирам, че страната няма нужда от нестабилност и нови избори. За мен не е толкова важно какви лъжи изрекоха част от партиите, които не са от статуквото. За мен е много по-важно да се „изчегърта“ моделът ГЕРБ от обществения и политически живот на страната. Защото това е основният враг на държавността и демокрацията. Аз го разбирам, за разлика от някои други. Затова реших да оттегля кандидатурата на един достоен човек като Николай Василев, защото никой не е по-важен от проблемите пред нас като общество. Ние, като партия спечелила изминалите избори, ще предложим съвсем скоро нов министър-председател с ревизиран състав на Министерски съвет.

И понеже вярвам, че всичко трябва да се случва публично пред вашите очи, утре в БТА, точно в 13 часа, част от политическото ръководство на „Има такъв народ“, заедно с г-н Николай Василев, ще дадат пресконференция, на която ще отговорят на всички въпроси на всички журналисти.

Силата е в истината.“

Слави Трифонов защити проекто-кабинета: Как си представяте хора с дипломи от Оксфорд и Кеймбридж да имат общо с Доган?

В понеделник, в денят след изборите, Трифонов представи проектокабинета на „Има такъв народ“. Той обяви, че няма да влиза в коалиции, нито с партиите на протеста, нито с партиите на статуквото. Но призова онези политически сили, които припознаят приоритетите на „Има такъв народ“ да подкрепят правителството на малцинството на Трифонов.

Досега ГЕРБ, БСП и „Демократична България“ категорично отказаха да подкрепят кабинета, предложен от ИТН. „Изправи се! Мутри вън!“ щели да решават след като 46-ят парламент положи клетва, а ДПС мълчат.