Открийте ни и в

Коронавирусът

COVID-19 блокира стотици хиляди моряци в морето

Повече от 200 000 моряци не могат да слязат от търговските кораби, някои за повече от година, тъй като ограниченията за пътуване покрай епидемията от коронавирус правят почти невъзможно смяната на екипажите

публикувано

на

сн. Pixabay

Повече от 200 000 моряци не могат да слязат от търговските кораби, някои за повече от година, тъй като ограниченията за пътуване покрай епидемията от коронавирус правят почти невъзможно смяната на екипажите, според Международната морска организация на ООН (IMO).

„В някои страни смяната на екипажа е напълно спряна. Това означава, че на екипажа не е разрешено да слиза на сушата, нито да бъде освободен. Това може да се дължи на различни причини – невъзможност да се подновят визите или сертификатите, липса на полети, или просто въпросната държава да не позволява смяна на екипажа“, обяснява Йенс Бойсен, капитан на един от най-големите контейнерни кораби в света.

Екипажите са в постоянен стрес, тъй като не знаят кога ще могат да се завърнат у дома, а тежката им ситуация се влошава допълнително от липсата на медицинско лечение.

Бойсен, капитан на Emma Maersk, разказва как двама души от екипажа му са се нуждаели от спешна зъболекарска помощ, но не им е било разрешено да напуснат кораба.

„Трябваше да вадя зъби на двама от мъжете ми, тъй като не можахме да ги закараме при зъболекар. Трябваше да лекувам артрит в коляното. Аз самият започнах да губя мотивация. Това са неща, за които обикновено спираме на брега, но при тези обстоятелства трябваше да се справяме сами“, казва той. „Консултирах се с лекар и извадих зъбите. Чувстваше се все едно сме по време на война.“

IMO нарече ситуацията „хуманитарна криза“, а морските благотворителни организации предупреждават за увеличаване на самоубийствата сред моряците. Миналия месец папа Франциск отдаде почит на заседналите екипажи в специално видео съобщение, като заяви, че те не са „забравени“.

Бойсен най-накрая слезе на брега в Хамбург в четвъртък заедно с двама други члена на екипажа си, след като е отказал да напусне кораба през април, когато за последно акостира в същия град.

За да поддържа духа на екипажа, той се опитва да организира всякакви развлечения.

„Организирахме бинго игри, организирахме конни надбягвания, въпреки че нямаме коне на борда – трябваше да бъдем изобретателни. Правихме състезания по караоке и фитнес.“

Чувствах, че е мой дълг като капитан да не напускам кораба, въпреки че наистина исках да видя семейството си.
Йенс Бойсен, капитан на Emma Maersk

Около 90% от световната търговия се транспортира по море и Бойсен заяви, че имиграционните и корабоплавателните власти трябва да се споразумеят за освобождаване от карантинните мерки за моряците, за да се гарантира, че екипажите могат да бъдат сменяни, а веригите за доставки да бъдат поддържани.

„Обществото до голяма степен не разбира какво правим. Ние сме част от логистичната верига, която не е видима за повечето хора, но ги снабдяваме с повечето неща, от които се нуждаят… Не можехме да се приберем, така че продължихме да плаваме. Ние си свършихме работата. Сега правителствата и обществото трябва да разрешат смяната на екипажите, за да можем да се приберем при семействата си след толкова много дълго време“, казва той.

„Корабоплаването е глобална индустрия и имаме нужда правителствата да осигурят глобално решение“, казва Стивън Котън, генерален секретар на Международната федерация на транспортните работници (ITF). Организацията получава стотици съобщения всеки ден от моряци, които не могат да слязат от корабите.

„Това ще повлияе на способността им да извършват безопасни операции, излагайки на риск както глобалната верига за доставки, така и потенциално околната среда.“

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Коронавирусът

67 000 души в САЩ няма да умрат от коронавирус, ако всички носят маски

„Ноември е месецът, в който очакваме да има много умрели“, казват статистиците

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Институтът за здравни показатели и оценка към Университета във Вашингтон показа актуализиран модел за коронавируса и смъртните случаи в САЩ. Сега той предвижда, че 67 000 души в Америка ще бъдат спасени „между сега и 1 декември“ с носене на маски навсякъде в страната.

Обновеният модел показва, че „с непоследователна употреба на маски, смъртните случаи на коронавирус в САЩ ще нараснат до 295 000 до 1 декември. „В момента цифрата е 158 000, по данни на университета Джонс Хопкинс“, се казва в доклада. Прогнозите на института във Вашингтон обаче са значително по-ниски ако маските се носят винаги извън дома от всички – 228 000 души.

„Ноември е месецът, в който очакваме нарастването на броя на умрелите да е още по-голямо заради зимния сезон“, каза Крис Мъри, директор на Института за здравни показатели и оценка. „Очакваме много смъртни случаи ежедневно“, казва той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Безработните в Илинойс ще получават помощи за 20 допълнителни седмици

Миналата седмица милиони хора в Америка изгубиха допълнителните 600 долара на седмица от федералните обезщетения за безработица.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Агенцията по заетостта в Илинойс обяви, че е удължила времето за получаване на обезщетения за безработица с още 20 седмици, тъй като броят на безработните в щата продължава да нараства заради пандемията с коронавируса.

От агенцията заявиха, че удължаването както важи за хора, които са получили обезщетения за 26 седмици – нормалните седмици за безработица така и за тези, които са получавали обезщетения заради пандемията -13 седмици. Илинойс е сред 19-те щата, предоставящи допълнителни обезщетения за още 20 седмици.

Според най-новите данни на щата, 25 000 души са подали заявления за обезщетения за безработица през седмицата, приключваща на 1 август. По-малко от над 33 000 душипък са подали молби вседмицата преди това.

Миналата седмица милиони хора в Америка изгубиха допълнителните 600 долара на седмица от федералните обезщетения за безработица. Законодателите на Капитолийския хълм преговарят да изработят споразумение, което да възстанови някои федерални помощи за безработица. Дори да постигнат сделка, сумата вероятно ще бъде по-малка от 600 долара.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Ню Йорк отваря училищата наесен

Учители и родители обаче се противопоставят на това решение

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо даде зелена светлина училищата да отворят отново през есента.

Причината е, че случаите на заболелите в Ню Йорк, който беше епицентър на заразата в САЩ – намаляват.

„Вероятно сме в най-добрата ситуация в страната в момента“, каза Куомо.

Учители и родители обаче се противопоставят на това решение. Те смятат, че това е крайно опасно. По този начин се застрашавал живота на 1,1 милиона деца.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА