Открийте ни и в

ДПС

ДПС решавало делата вместо съда в България

публикувано

на

Веселин Пенгезов

Българският съд роди поредния скандал, който отново се оказа свързан с ДПС. Шефът на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов обяви, че Делян Пеевски – една от пионките на Ахмед Доган, го притискал по определени дела. Това той разкри обаче едва сега, когато мафията в съдебната система реши да го изплюе от схемата и да го хвърли на медиите. „Не мога да повярвам, че ми се случва това. Но в тези географски ширини всичко е възможно“, заяви г-н Пенгезов, когато стана ясно, че му е повдигнато обвинение. Цялата история започна в момента, в който той обяви, че ще се кандидатира за втори мандат като председател на Софийския апелативен съд. Веднага след това се разбра, че прокуратурата ще му повдигне обвинение. Съдия Пенгезов побърза да даде пресконференция, на която каза, че атаката срещу него не идвала от хората, които командват в България, а от Делян Пеевски. Макар за всеки уважаващ себе си отговорен човек в страната да е ясно, че Пеевски е точно представител на най-управляващите.

По определени дела магистратът е получавал „съвети“, които идвали от Пеевски. Пенгезов даде за пример делата срещу Октай Енимехмедов, който направи опит за покушение срещу Ахмед Доган. А също срещу бившия депутат от ДПС Митхат Табаков, който влезе в затвора за 5 години заради неизгодна сделка като кмет на Дулово. По думите на Пенгезов препоръките обикновено пристигали от един човек, ,,който разпределя баницата в момента в държавата. Делян Пеевски се казва.“ ,,Примерно ми е казвано, че би било добре Митхат Табаков да бъде оправдан“, разказа Пенгезов. Той обясни, че това е било нещо като „съвет“. „Съветниците“ му казвали още, че ако стане нещо, ,,втори мандат ще видя през крив макарон“. По делото срещу Октай Енимехмедов пък му ,,съобщавали“, че е неправилно решено.

За всички в България е ясно, че съдия Пенгезов никога нямаше да изплюе името на Пеевски, ако не му беше повдигнато обвинение. Също е ясно, че той не е поборникът за независима съдебна система, а част от статуквото, но по една или друга причина е бил изритан от него.

Обвинението срещу Пенгезов бе повдигнато от военната прокуратура. Причината е, че следствието е и срещу председателя на Военноапелативния съд Петър Петков. Двамата са разследвани още от 2010 година за неправомерно изразходване на евросредства за изграждане на информационна система за военните съдилища. Европроектът е от 2008 г., когато Пенгезов е шеф на Военноапелативния съд. След като той оглавява Софийския апелативен съд, работата е продължена от Петков, който заема мястото му във Военноапелативния съд. От оплакванията на Пенгезов се разбра, че той през цялото време е бил в течение на разследването, но очевидно разследващите са го успокоили, че няма да го притесняват. Иначе едва ли би се кандидатирал за шеф на съд – длъжност, която е несъвместима дори със съмнения за злоупотреби. Съдия Пенгезов каза, че малко преди да издигне кандидатурата си, се срещнал с главния прокурор Сотир Цацаров за нещо като последна спявка. Попитал го дали въпросното разследване няма да застраши кариерата му, като прерасне в обвинение, а г-н Цацаров го успокоил, че няма. Но се случило тъкмо това. Случаят с Пенгезов стигна до световните медии. Австрийският ,,Дер щандарт“ разказа в своя статия за обвиненията и похвали главния прокурор Сотир Цацаров за действията му срещу корупцията. В България обаче и действията на Цацаров не се приемат еднозначно. Странните му активности в точно определени политически моменти (като например по времето на последните парламентарни избори), които са в унисон с интересите на ДПС, са най-малкото съмнителни.

Веднъж хвърлен на медийните псета, Пенгезов трябваше да преглътне целия им любим асортимент. Както досега BG журналистите не се занимаваха с него, така в мига, когато той вече стана безопасен, понеже е ясно, че е бита карта, го подхванаха най-подробно. Пресата тутакси ,,откри“, че съдията живеел в твърде голяма къща, която не би могъл да си позволи с магистратската си заплата. Той опита да се оправдае, че ползвал имота под наем срещу 900 лв. на месец, но твърде късно – ,,разкритието“ вече беше тиражирано масово. А и прокуратурата намекна, че ще провери как стоят нещата около въпросния имот. Услужливите медии припомниха сега, че дъщерята на съдия Пенгезов била получила парцел на морето като крайно нуждаеща се. Самата тя се отказа от недвижимия имот. В България обаче има още куп съдии, чийто роднини са в нужда и поради това са получили терени на морето. Никой друг не е върнал парцела си, а някои от тях дори си построиха къщи и хотели на първа линия до плажа.

BG VOICE вече писа, че раздаването на тези парцели е само единият от методите, чрез които ДПС контролира България. Най-важният за Ахмед Доган контрол е този в съдебната система. Босът от сараите разполага там с N на брой свои представители, които кадруват във Висшия съдебен съвет (ВСС). Доган не ги командва директно, а ги е поставил на дистанционно управление посредством пионките си. Бащата на жената, от която Делян Пеевски има дете – Васил Петров, ръководи например комисията по дисциплинарни производства. ВСС на няколко пъти дори имаше възможност лично да защити Пеевски – първо като по спорен начин запази мястото му в столичното следствие, след като стана депутат, а после и като отказа да разкрие информация за статута му като магистрат. Затова случаите – като този с Пенгезов – не са плод на борбата на Сотир Цацаров с корупцията, както наивно се заблуждава австрийският „Дер щандарт“, а наказателна акция за онези, които са били наредени на хранилката на Доган, но явно не са благодарили както трябва за манджата.

 

Делян Пеевски иначе е народен представител, но е ходил на работа в парламента само един-единствен път

Съдебната система на България се командва дистанционно ето от тук. В тази сграда, скрит като истински мафиотски бос, Ахмед Доган приема с отчети и изпраща с поставени задачи пионките си

Ахмед Доган

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

ДПС

Доган е на върха на автобусното лоби в България

публикувано

на

от

Виж цялата статия

В деня, когато изтече скандалният запис, наместо с него, българските медии се занимаваха с височайшата среща на Доган с американския посланик Ерик Рубин

Докато ДПС подкрепя управлението, нови влакове за БДЖ няма да има, а пътниците ще се насочват към автобусните фирми, които се отчитат на партийната каса. Това се обяснява в скандален таен запис, на който говори Евгени Димитров, инспектор по вътрешна сигурност в БДЖ-Пътнически превози. Записът бе разпространен от „Офнюз“, но реакция на него няма. Нито от ДПС, нито от правителството на ГЕРБ и „патриотите“. Нито от прокуратурата и полицията.

Според записа уж опозиционното движение има решаващата роля да няма реформи в българския жп превозвач, тъй като има схема за финансирането на партията с карти за зареждане на гориво от бензиностанциите. Става ясно, че това е причината в компанията да се извършват фиктивни ремонти на подвижния състав. Записът със скритата камера е направен от друг участник в същия разговор – вече бившия служител Петър Бръснаров, експерт „Вътрешен контрол“. Пред „Офнюз“ той потвърждава, че всичко, което се чува, наистина е изречено.

„Честно казано, общо взето, няма полза от нашите влакчета. Щото като вкараме нови вагончета, автогарата ще се опразни“, казва инспекторът по вътрешна сигурност в БДЖ. След това словоохотливият Димитров обяснява схемата: „Нашите машинисти нямат такива карти (б. р. показва карта за зареждане с гориво). На тях пише Национален съюз на превозвачите. Отиват и бумкират (б. р. – зареждат) 500 литра в автобусите и 10 процента за ДПС. Точно така е. Сигурен съм. Това е председателят на комисията по транспорт, едно момченце младо от Стара Загора (б. р. – председател на парламентарната комисия по транспорт е депутатът от ДПС Халил Летифов, избран от 27-и многомандатен избирателен район Стара Загора). Ей това им е. Щото имат мандат до 2020 година. След това обещаха нови машинки, вагончета. А до 2020-а ще си караме с тия барачки. Фиктивни ремонти, нагоре-надолу, колкото може…“

На записа се чува въпрос от трети присъстващ в стаята: „А къде се дават фиктивните ремонти?“ „На Цветелин Колев що не му дават ремонтите? База разкошна има в Русе, раз-кош-на“, обяснява инспекторът по вътрешна сигурност на БДЖ. В случая той говори за жп завода „Експрес сервиз“, в който се ремонтират локомотивите на голяма част от частните товарни жп превозвачи от България и Румъния, но не и тези на БДЖ. Доскоро министърът в оставка Ивайло Московски и шефът на БДЖ Владимир Владимиров обясняваха, че няма такъв завод.

След това на записа инспекторът обяснява как два дни след ремонт на локомотив от серия 52 отново влиза за поправка заради некачествено свършена работа. Разказва и как по Нова година в депо „Надежда“ е изгорял локомотив, тъй като никой не е бил изчистил натрупаните масло и смазки по него. „Викам му на Бойко Стоилов (б. р. – това е жп началник, за който българските медии написаха, че е заплашвал служител, разкрил далавери в БДЖ, с думите: „Ти си мъртъв!“): Бойко, на тия колко пъти им казвам под двигателя, че има ей толкова масло и нафта, що не го изчистят? Той вика „има парцали и да чистят“, ама никой не чисти. Стари са машинките – текат, всичко е в масло и смазки. Ама да ги поддържат, да няма течове… Като се запали, да не гори целият локомотив“, казва Евгени Димитров.

След това повтаря, че скоро в железниците няма да има положителна промяна, явно визирайки отново ДПС: „До 2020 г. трябва да изкараме с тия бараки. 2020 г.! Те нямат приходи от това нещо. Ние само искаме. А „Ивкони“ им дават пари, „Етап адрес“ дават, „Биомет“ дават пари, „Метро“ (б. р. – не едноименният магазин, а автобусен превозвач със същото име) дават милиони на турчина. Това са пари, приходи. Всичко е „ЛУКойл“. Политически е така“, обяснява още инспекторът по сигурността.

 

Евгени Димитров в кадър от записа

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ДПС

Доган смачка и Реформаторския блок

публикувано

на

Виж цялата статия

Сн. Архив на BG VOICE

25 години никой не е в състояние да надвие Ахмед Доган. Всяка нова партия, която се е изпъчвала със заявката, че е различна, че ще победи статуквото и ще изведе България от дъното, неизменно се е препъвала в комбинациите и интригите на човека от сараите. Почетният лидер на ДПС, който обаче управлява съвсем реално като бос на мафиотска групировка не само собствената си партия, а цяла България, надигра и ГЕРБ, и Реформаторския блок. Както се е случвало и преди с други партии и коалиции, и този път те не го разбраха, не осъзнаха, че са вплетени здраво в интригите на големия бос и продължават да играят по сценария му, който вече са изиграли много други – сами да се самоунищожават като политически организации.

Гласуването на т. нар. съдебна реформа в българския парламент през миналата седмица се проведе точно по начина, зададен откъм сараите. Резултатът е, че съдебната власт в България не просто остава под силния контрол, както бе досега, а вече изцяло се предлага на тепсия на главния прокурор. Независимо дали той ще се казва Сотир Цацаров или Цацар Сотиров, защото главната прокуратура в страната е по дефиниция под контрола на ДПС, но с назначени от Доган различни надзорни лица. Към днешна дата лицето се казва Делян Пеевски. От него ще зависят не само съдбите на редовите прокурори, както бе досега, но вече и на редовите съдии. Всеки съдебен състав, който има да решава дело, в което интереси има ДПС, ще се замисля сериозно дали може да си позволи да отсъжда по справедливост, което винаги би било срещу интересите на ДПС, понеже справедливост и ДПС не са синоними. Новите поправки, приети от депутатите, връчват на Доган необходимите лостове да смачка съдията или съдиите, позволили си да вземат неизгодно за ДПС решение.

И досега в България нямаше нито едно наказателно дело, по което от страната на прокуратурата да не стояха интересите на ДПС. Оттук нататък, след като и съдиите вече попадат под влиянието на главния прокурор, интересите на ДПС ще стоят и откъм страната на съда, който става силно зависим и управляем.

Реформаторският блок (РБ), влязъл във властта с обещанието да промени страната, всъщност бе намачкан като пластилин от Доган. След гласуването тази коалиция се раздира от вътрешни противоречия, които скоро ще я пръснат на парчета. От една страна, стои огромният ламтеж на повечето изграждащи я минипартии начело с организацията на Меглена Кунева да се държат здраво за управлението. Понеже извън правителството те са нищо – кухи кратуни без членска маса и влияние в обществото. От друга – здравият разум на малцината, обединени около Иван Костов и неговата ДСБ, че оставането в управляващото мнозинство е пагубно и за страната, и за политиците, които управляват под сянката на Доган. Но на Балканите изборът между власт и опозиция винаги е бил печелен от първата. Затова не е изненадващо решението на ДСБ да заеме ролята на лека жена с голям разкрач – хем ще останат в РБ, тоест в правителството, хем ще са опозиция на кабинета. Хем ще са против правителството, хем министърът, излъчен от тях – Петър Москов, няма да подава оставка от здравното министерство. Проституцията в България официално е забранена, но страната е пълна с проститутки, които упражняват древната професия необезпокоявано.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ДПС

Как Христо Бисеров отърва затвора за един ден

публикувано

на

Виж цялата статия

Прокурор Боряна Бецова

Българските магистрати трябва да са много щастливи, че родното законодателство е толкова сложно. В противен случай всички щяха вече да са наясно, че голяма част от представителите на съдебната власт са не само участници в конспиративни схеми (както е видно от скандала „Яневагейт“), но и некомпетентни в професията си.

Случаят „Бисеров“ стартира преди 2 години, а от тогава до сега делото премина през какво ли не, за да може подсъдимият Христо Бисеров да бъде оправдан след процес, продължил един ден. Едно заседание бе нужно на съда да прецени казуса и да отсъди, че ексдепутатът невинен. Бисеров е бивш заместник-председател както на Народното събрание, така и на ДПС – партията, обвързана с модела #КОЙ, добил популярност през последните години като символ и двигател на корупцията и злоупотребата с влияние в страната. Но не партийните протекции или парите на Бисеров и #КОЙ са причината той сега да е на свобода. Или поне така изглежда от доводите на Софийския градски съд, постановил оправдателното решение. Проблемът е държавното обвинение. Прокуратурата пише обвинителен акт, на базата на който едва ли някой съд би осъдил дори и най-големия престъпник. Защото правото е сложна материя и там трябва да се внимава с всяка една думичка, с всяко едно твърдение и доказателство. Защото липсата на професионализъм е още една причина, която не вкарва престъпниците зад решетките. Освен ако тази липса не е причинена от нещо друго. И вероятно добре заплатена.

Съдебният състав се мотивира единствено с това, че делото не е водено по законовите изисквания, които повеляват тезата на прокуратурата да бъде ясно доказана. С по-прости думи това означава, че съдът не разбира защо Христо Бисеров е изправен на подсъдимата скамейка. Не го разбраха и хората, които очакваха най-после един осъден представител на властта. Те обаче не получиха, каквото искаха. И няма защо да винят политическите протекции, които дори и да ги е имало, не беше нужно да влизат в действие. Защо обаче това дело беше водено некомпетентно?

Първоначално през 2013 г. Бисеров беше обвинен за пране на пари. Прокуратурата вдигна шум до небесата, а политическите противници на ДПС не закъсняха с порицанията и категоризациите. Все пак в България правилото „невинен до доказване на противното“ не важи и разследваният е винаги виновен в очите на обществото. Постепенно обаче прокуратурата се разколеба и изостави прането на пари за сметка на цели 3 обвинения – за неплатени данъци, за недекларирани сделки с валута, както и за необявяване пред Сметната палата на крупни сметки в Швейцария – една с 314,529 щатски долара и друга с над 82,000 евро. През цялото внимание Бисеров запази гробно мълчание, сякаш този път няма какво да го спаси и абсолютно всяка дума, която каже, ще бъде и негова последна като свободен човек.

В този си вид делото беше внесено през април. Само седмица по-късно Софийският градски съд го прекрати и върна на прокуратурата с мотива, че не става достатъчно ясно за какво точно е обвинен Христо Бисеров. Държавното обвинение се коригира и през юли обвинителният акт беше допуснат от съда. Процесът беше няколкократно отлаган по стара родна правна традиция, докато на 30 ноември най-после тръгна. Само ден по-късно крайният резултат от прокурорските усилия е всичко друго, но не и задоволителен. Христо Бисеров е оправдан по всички обвинения, прокуратурата не си е свършила работата, а народът се чувства предаден, защото плаща данъци за едно държавно обвинение, което не може да вкара поредната ключова политическа фигура в затвора. Или не иска. При това става дума за особа, вихрила се още през прехода от онези, за които по-аналитично насочените хора повтарят, че са виновни за сегашното положение на страната и е крайно време да си получат заслуженото. Да, ама не.

Прокурорът, водил делото, се казва Боряна Бецова. На няколко пъти през последната година тя беше категорично защитавана от главния прокурор Сотир Цацаров заради професионалните си решения. Сега навярно е споменавана с добро заради същите си решения и в дома на Христо Бисеров. Единствената утеха е, че присъдата е постановена едва на първа инстанция, което означава, че когато тя бъде обжалвана, делото ще бъде поето от апелативната прокуратура. Обвинителите там ще имат тежката задача да върнат доверието на хората в системата, отговорен за това всички, потъпкващи закона, да си получат заслуженото. Нещо, което в България определено не се случва.

Прокурорските провали

Бившият военен министър Николай Цонев се превърна в образец за това как прокуратурата не трябва да води едно дело – от повдигането на обвинения до окончателното оправдаване на подсъдимия. А срещу Цонев се водеха цели 4 дела, които приключиха на последна инстанция. На нито едно съдебно ниво и по нито едно дело Цонев не чу „виновен“. Най-колоритен бе арестът му през 2010 г. от тогавашния зам.-шеф на столичната прокуратура Роман Василев, който го нарече „абсолютен престъпник“ пред камерите на МВР, записващи акцията по залавянето като образец за работа. Заради тези действия на държавното обвинение Цонев осъди страната ни в Съда за правата на човека в Страсбуг и получи обезщетение от 15000 евро.

Последният прокурорски „подвиг“ дойде по делото срещу бившия шеф на Пътния фонд Веселин Георгиев-Батко. През 2008 г. избухва скандал, след като прокуратурата установява, че Георгиев раздава обществени поръчки за 120 млн. лева на фирмите, ръководени от двамата му братя. Скандалът е огромен и се превръща в един от символите на управлението на тройната коалиция. 7 години по-късно делото приключи с оправдателна присъда през октомври, а съдът отново изтъкна дупките в обвинението като причина за оправдателната присъда.

Колаж с този билборд стана хит в социалните мрежи, след като стана ясно, че Бисеров отърва затвора

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
ОТ РЕДАКТОРА: Неспирната лакомия на куклите на Доган

Христос воскресе, скъпи приятели! Надявам се, че сте успели да отделите време в тези празнични дни, за да бъдете със...

Затвори