Открийте ни и в

Бизнес в US

Как да разшириш бизнеса, без да нарушиш закона?

публикувано

на

Цялостната имиграционна реформа, която мнозина се надяваха да създаде път към гражданство на милиони имигранти без легален статут и да засили контрола по границата, беше убита в Конгреса, а развитие се очаква едва след изборите през 2016 г. Възможността повече чужденци да идват легално и да работят целогодишно в Америка обаче все още вълнува много от работодателите, които трудно намират хора за по-нискоквалифицирана работа. Особено сега, когато американската икономика работи на пълни обороти и все по-малко американци са съгласни да извършват тежка физическа работа.

В анкета, проведена от организацията „ImmigrationWorksUsa“, която се застъпва за малкия и средния бизнес, 58% от хората отговарят, че в Америка има нужда от легални имигранти за неквалифицирана физическа работа, а 86% смятат, че работещите легални имигранти са от изключителна важност за икономиката на страната. Проблемът е, че в САЩ няма установена система, при която тези, които търсят нискоквалифицирана работа, да получат виза и да се трудят легално, макар и цели сектори в икономиката да разчитат именно на имигрантите. „Между 25 и 75% от хората, заети в строителството и земеделието, са имигранти. Проблемът е, че много от тях са без легален статут и няма законен начин, по който да излязат на светло. Те нямат друг избор, освен, след като вече са влезли в страната, да продължат съществуването си в нелегалност“, коментира председателят на „ImmigrationWorksUsa“ Тамар Джакоби.

Според нея това е основната причина за притока на нелегални през границата – проблем, който няма да бъде разрешен без имиграционна реформа. В Америка в момента има програми като H2A визите за земеделски работници, сезонни работници по курортите, както и за висококвалифицирани работници с висше образование, но не и за хората, които търсят обща работа. Тамар Джакоби твърди, че проблемът с липсата на визи за неквалифицирани работници е сърцето на имиграционната реформа и ако системата, която съществува в момента, не се поправи, броят на имигрантите без легален статут ще продължава да расте: „Те имат едно решение – да платят на контрабандист и да пресекат пустинята. Няма легален начин да дойдат в Америка.“

Намирането на квалифицирани работници с изрядни документи също е проблем за много работодатели. Димо Пенев, който е собственик на сервиз за ремонт на коли, от месеци търси да наеме още един човек, но до момента без успех. При него работят няколко души от различни националности – българи, пуерториканци, хора от Хондурас и Полша. „Търся човек за сервиза, но е голяма трудност да намериш някой, който има опит. Момчетата, които нямат такъв, искат висока заплата и предпочитат да отидат в строителството, защото вземат сравнително добри заплати за неквалифицирана обща работа“, споделя г-н Пенев. Наемането на хора без статут не е решение. Въпреки че има такива кандидати, Пенев казва, че не си заслужава риска и ги отпраща. Така работодателите са изправени пред дилема – дали да разширят бизнеса си, или да нарушат закона. „Ако не могат да намерят американци, те трябва да могат да наемат имигранти бързо, лесно и легално. В момента, ако разширят бизнеса си, рискуват да нарушат закона. Ужасно е да поставяш в такава позиция собствениците на малък бизнес“ – обяснява Тамар Джакоби.

Междувременно бъдещето на милиони имигранти, които търсят път към гражданство, остава неясно. През ноември президентът Барак Обама обяви имиграционните програми ДАПА и ДАКА, които предпазват от депортация над 5 млн. чужденци без легален статут. Те обаче са все още блокирани заради съдебно дело, заведено от 26 щата, според което г-н Обама надвишава правомощията си.

 

 

1 Коментар

  1. agen sbobet kaisar

    април 3, 2020 at 8:53 pm

    You made some decent points there. I did a search on the topic and found most people will approve with your blog.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Бизнес в US

Държавата протяга ръка към BG бизнесите в Чикаго

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Първото ни търговско аташе в Чикаго Теодора Ботева е управлявала проекти на OMW в България и Австрия

Българската държава протяга ръка към българските бизнеси в района на Чикаго. От четири месеца страната има постоянно търговско аташе към генералното ни консулство – Теодора Ботева. Сега тя и генералният ни консул Иван Анчев канят нашите сънародници, собственици на малък, среден или голям бизнес в района, на среща на 10 февруари, петък, от 5:30 РМ в ресторант „Балканика“ (1414 E Oakton St, Des Plaines, IL).

„Искам да се запозная с нашите сънародници и да им покажа как ние можем да помогнем на малките и средните бизнеси тук да работят по-лесно в България, като им осигурим директна връзка с институции, министерства, търговски палати“, обясни за BG VOICE аташето ни Теодора Ботева. Според нея родните бизнеси тук не осъзнават възможностите, които има за правене на бизнес от двете страни на Океана, и как държавата може да улесни значително този процес.

Нейната основна задача тук е да увеличи американските инвестиции в България и износа на наши компании към САЩ. „Но паралелно с това искам да се фокусираме върху малките и средните фирми, защото за тях е много трудно да пробият сами на американския пазар, казва Ботева. – И тук помощта на българските бизнеси в Чикаго може да е от огромно значение.“

Теодора Ботева е от Русе и идва като търговско аташе тук, след като печели конкурс. Завършила е машинно инженерство в ТУ-София, а след това международни икономически отношения в УНСС, има МВА от Американския университет. Работила е 7 години в Министерството на икономиката, след което управлява отдели на OMV в България и Австрия. Но след срива на цените на горивата преди няколко години се отказва от този бизнес и поема позиция в Hewlett-Packard.

За да потвърдите вашето присъствие на срещата в петък, може да се обадите на телефон (312) 383 8889. Входът е свободен, а покани не са нужни – срещата е отворена за всички.

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА