Открийте ни и в

Референдума на Слави Трифонов

Слави обяви „чудовищна манипулация“ за референдума

публикувано

на

Слави Трифонов

Централната избирателна комисия (ЦИК) извършва чудовищна манипулация с гласуването за референдум. Това казва Слави Трифонов в открито писмо до медиите по повод последните данни на ЦИК, че 13,157 гласа не стигат референдумът да стане закон. Допитването обаче надхвърля прага, за да влезе за обсъждане в парламента.

Цифрите, които Трифонов обаче цитира, се разминават с тълкуването на ЦИК.

„Общият брой на гласувалите за референдума е 3,501,220 души. За да е задължително решението от референдума, са необходими 3,500,585 гласа. Тоест референдумът е успешен и решенията му са задължителни. ЦИК иска да извади 13,792 гласа, за да обяви референдума за незадължителен. Това е нарушение на закона”, казва водещият.

В Комисията обаче данните са различни – в националното допитване са участвали 3,487,428 българи. Избирателната активност за референдума е 50.59%.

„ЦИК искат да извадят тези бюлетини, защото са били пуснати в урните без плик.

Но законът не изисква само действителни бюлетини при отчитане на избирателната активност, а отчита всички гласове. Всичките гласове са 3,501,220 и те са над необходимия брой”, се посочва в писмото.

ЦИК не е извършвала никаква манипулация, още по-малко чудовищна,

а просто си е вършила работата, като е въвела данните от протоколите, заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов. При нужда ЦИК може да отвори чувалите с бюлетините на секциите, в които има голям брой пуснати бюлетини за референдума без пликове. Причината е, че в националното допитване се отчитат само гласовете с плик, коментира г-н Томов.

Ето и разбивка на гласовете за всеки един от въпросите на база 100% обработени протоколи:

Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

71.94% – Да

16.06% – Не

9.49% – Без еднозначен отговор

2.52% – Недействителни

Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

61.89% – Да

25.96% – Не

9.64% – Без еднозначен отговор

2.52% – Недействителни

Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

72.16% – Да

15.02% – Не

10.31% – Без еднозначен отговор

2.52% – Недействителни

 

Цветозар Томов

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА