Открийте ни и в

България

“Vera Su”: Спряха спасителната операция, трима моряци искат евакуация

Вълнението на морето е около 4 бала, а поривите на вятъра достигат до 10-12 метра в секунда

публикувано

на

Сн.: БТА

Преустановиха спасителната операция на заседналия кораб “Vera Su” край Камен бряг заради лошото време и големите вълни, съобщи БНТ. 

Очаква се в сряда следобед да пристигнат и три баржи от Италия, на които да бъде разтоварен азотния тор от кораба. Те са осигурени от Европейската агенция за морска безопасност. 

“Какво представляват? Баржите не случайно ги заявихме, защото те вече имат участие в международното учение “Бриз” през лятото. Това са надуваеми платформи, в които могат да бъдат поставени около 100 тона втечнен товар. И след което да бъдат изтеглени в място, където ще бъдат разтоварени. Идеята е да бъдат три, за да ускорим времето за разтоварване на тази част от товара, която вече е подложена на влиянието на водата”, обясни Румен Николов, директор на ГД “Аварийно-спасителна дейност”.

"Vera Su" няма да потъне повече, разпитват екипажа

Времето в района на Камен бряг продължава да е изключително лошо. Вълнението на морето е около 4 бала, а поривите на вятъра достигат до 10-12 метра в секунда. Очаква се подходящ метеорологичен прозорец, за да се поднови операцията по разтоварването на азотните торове. Все още не е ясно дали ще стане в близките няколко дни. 

Екипажът все още не е разпитан. Това трябва да стане в присъствието на следовател от съдия. Трима от моряците са пожелали да напуснат кораба и корабособственикът трябва да намери техни заместници.

Във Варна са пристигнали и представители на салвидж компанията, която трябва да представи план за справяне с аварийната ситуация пред нашите морски институции.

Прогноза: 2-метрови вълни може да потопят Vera Su

Няма нови пробойни в корпуса на заседналия кораб, установиха последните два подводни огледа на кораба.

С месец обаче се удължава частичното бедствено положение в местността Яйлата. Новата заповед на кмета на община Каварна влиза в сила от 7 октомври.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА