Page 11 - BG VOICE Канада Брой 11 (454), 18 март 2020 г.
P. 11

 BG VOICE
СВАЛЕТЕ СИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ BG LINKED И ПУБЛИКУВАЙТЕ БЕЗПЛАТНА МАЛКА ОБЯВА В РЕАЛНО ВРЕМЕ
       „Ние сме във война“: Светът затваря граници срещу заразата
НБроят на хората с коронавирус по света надхвърли 200 000 души
  „
ие сме във война“. С тази Малайзия, която от- констатация президентът беляза рязък скок на на Франция Франсоа Ма- новите случаи, забра- крон съобщи в понедел- ни пътуванията в чуж- ник вечерта на сънарод- бина и разреши да ос-
ниците си, че въвежда пълна карантина танат отворени само
в страната, в която пандемията от коро- навирус се разпространява все по-бързо и заразява все повече хора – 6633-ма са болни, а 148 са починали. Извънредното положение във Франция забранява из- лизане от вкъщи освен за пазаруване на храни, за търсене на медицинска помощ, за работа или за физиче-
ски упражнения.
Мерки, подобни на
Франция Италия
предприятията, из- вършващи основни ус- луги.
Сомалия съобщи за първите потвърдени случаи на Ковид-19. След конфликт, про- дължил три десети-
летия, страната има една от най-слабите системи за здравеопазване в Африка.
Докато пандемията се разпространя- ва, Китай и Южна Корея се опитват да за- пазят трудно постигнатите победи. Китай поставя под карантина новопристигна- лите, които през последните дни бяха от- говорни за все по-голям брой случаи на заразяване, а от утре
Южна Корея ще засили
проверките
на всички пристигащи от чужбина. Случаите на заразяване продължи- ха да намаляват в най-тежко засегнатия южнокорейски град Тегу. Дневният брой на новозаразените с Ковид-19 спадна до двуцифрени числа, след като достигна средно около 500 нови случая на ден в началото на март. Но има опасения за по- степенното нарастване на случаите на за- раза в района на Сеул, където се появиха центрове на зараза около колцентъра на застрахователна компания, множество
църкви и зала за компютърни игри.
А въпреки заплахите някои страни се противопоставят на по-строгите мерки
за овладяване на вируса.
Баровете и ресторантите във Велико-
британия останаха отворени и не беше издадена забрана за масови мероприя- тия. Говорителят на премиера заяви, че затварянето на училищата не се изключ- ва, но „научните и медицински съвети са, че това е стъпка, която не трябва да пред- приемаме в момента“.
  тези, които през послед-
ните часове въведоха
почти всички европей-
ски страни. И много из-
вън Европа. Европей-
ската комисия обсъжда
затваряне на външните
граници на Евросъюза на
фона на факта, че Стари-
ят континент се превръ-
ща в епицентър на за-
разата в света, а Италия продължава да отчита най-много заразени и най-голям брой жертви – 27 980 са повалени от бо- лестта, а жертвите са 2158 жертви, като
349 са починали само за последните 24 часа
Ситуацията и в Испания привлича тре- вогата на света. Там броят на заразени- те нарасна рязко с 20 на сто, достигайки 9191, а смъртните случаи достигнаха 309 по данни на испанското здравно минис- терство.
Властите в Холандия признаха на съ- народниците си, че е вероятно „голяма част“ от 17-те милиона души в Холандия да се заразят с вируса. Засега само 1413 са дали положителни проби и 24 са почи- нали. Правителството и там затвори учи- лища, ресторанти и барове и забрани съ- биранията с над 100 участници.
Много държави рязко затварят грани- ци, училища и магазини и ограничават
Снимки: БТА
Новите стъпки за сдържане на раз- пространението на вируса бяха пред- приети в момент, когато Ухан, градът в Централен Китай, където вирусът беше открит за пръв път в края на миналата го- дина, съобщи само за един нов случай на зараза. А общият брой на заразените по света надхвърля 200 000.
Страни по цял свят, от Канада до Швей- цария и от Русия до Малайзия, обявиха сериозни нови ограничения на движени- ето на хора през техните граници.
„В момента сме в период, когато имаме възможност да забавим разпростране- нието на вируса“, заяви Улрике Демер, го- ворителка на германското правителство, което се отказа от предишните си твър- дения, че контролът по границите няма да проработи. Берлин наложи нови огра- ничения на граничните пунктове между Германия и Австрия, Дания, Люксембург, Франция и Швейцария, след като случаи- те на заразяване в Германия нараснаха с над 1000 за 24 часа.
    Австрия
Филипините
все по-драстично придвижването. Десет- ки милиони си стоят по домовете, вслуш- вайки се в правителствените призиви да се изолират и да забавят разпростране- нието на новия коронавирус.
От Югоизточна Азия до Европа и две- те Америки, животът на хората беше пре- обърнат от ограничителните мерки и со- циалната дистанция.
Пазаруващите в Малайзия стояха на дълги опашки, за да се запасят в подбра- ни супермаркети. Шофьорите във Фили- пините чакаха в
огромни задръствания
на контролни пунктове
на които им измерваха температурата, преди да ги допуснат в столицата. Пред- ставители на властите в седем области на Сан Франциско издадоха мащабна разпо- редба, нареждаща на милиони жители да стоят по домовете си и да излизат само за храна, лекарства и по други крайно нало- жителни причини.
          18 - 24 март 2020 г.
11














































   9   10   11   12   13