Page 13 - BG VOICE Канада Брой 11 (454), 18 март 2020 г.
P. 13

 BG VOICE
снимки на филми няма да има.
Към сряда
Ню Йорк е щатът
с най-много болни
1708. Там има 16 смъртни случая, по- вечето на възрастни пациенти.
На второ място е Вашингтон, където бе регистриран и първия случай на ко- ронавирус. Там има 1014 заразени и 55 умрели. Във Вашингтон продължават да се борят с последствията от плъзването на заразата в старческия дом Life Care Center, близо до Сиатъл. Освен почина- лите 30 пациенти се оказа, че има и 65 души персонал, които имат симптоми на коронавируса.
На трето място е Калифорния със 727 заразени и 13 смъртни случая. Особе- ното за този щат е, че там пристигнаха 2 круизни кораба, на които имаше болни с коронавирус. Възрастен мъж на около 80 години почина, след като пътувал на първия плавателен съд. На всеки от ко- рабите имаше по 4000 души.
Стресът за всички е огромен, защото нищо не е сигурно. Ситуацията се про- меня с часове. Бройката на заразени- те се увеличава, умират хора, борсата е ту надолу, ту нагоре, правителството и местните власти въвеждат все по-стро- ги ограничения.
Към 18 март общият брой на заразе- ните в САЩ е 6534. Общият брой на ум- релите е 116. Излекувалите се са 106. Единственият щат-бастин, където няма- ше регистриран случай на коронавирус беше Западна Вирджиния. Във вторник ш тав обявиха, че има един болен.
В Илинойс, където живеят най-мно- го българи, за съжаление също почи- на един човек. Жертвата е жена на око- ло 60 години, която е била в болница от момента, в който е съобщила, че имала контакт със заразен с опасния вирус.
Броят на болните в Илинойс към 18 март е 161. В окръг Кук има 70 случая. В окръг Лейк 5. 22 възрастни са се раз- болели в старчески дом в чикагското предградие Уилоубрук. Има по един ре- гистриран случай в Дес Плейнс и в Ау- рора, където живеят българи. В Бъфало гроув е обявено извънредно положе- ние за града, тъй като има съмнения, че служител на градската администрация е бил в контакт в болен. Има и болен сту- дент от University of Chicago. В Илинойс са излекувани 2 души.
Няма вече мачове на NBA, NFL, NHL
Трима баскетболисти от профи лигата са болни. Дете, което е взело автограф от единия играч също е болно и не се
СВАЛЕТЕ СИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ BG LINKED И ПУБЛИКУВАЙТЕ БЕЗПЛАТНА МАЛКА ОБЯВА В РЕАЛНО ВРЕМЕ
                знае кой на кого може да е предал бо- лестта. Актьорът Том Ханкс и съпруга- та му Рита Уилсън, която има български корени, са болни в Австралия. Съпруга- та на канадския министър-председател Трюдо също е болна. Бившият секре- тар на НАТО Хавиер Солана също е за- разен. Списъкът с известни лица от цял сват продължава да се увеличава. Найк и Епъл затвориха всички свои магазини в САЩ. Много други вериги намалиха часовете, в които ще работят.
Лошото е, че започнаха да се разбо- ляват и лекари и полицаи. Двама лека- ри в спешното отделение, единият във Вашингтон, другият в Ню Джързи, са бо-
Снимки: БТА
лни, като първият е в критично състоя- ние. Полицай на летището в Ел Ей пък е един от последните случаи, който из- прави властите нащрек.
В понеделник в Сан Франциско запо- вядаха на 7 милиона души да си стоят по къщите (shelter-in-plаce order) и да не мърдат навън, освен, ако не е спешно. Заповедта е на кмета на Сан Франциско Лондон Брийд и ще важи до 7април.В района на Сан Франциско, Калифорния броят на заболелите от всички области наоколо е по-висок, отколкото този за целия щат.
Във вторник кметът на Ню Йорк Бил Де Блазио каза, че и там се обмисля по-
добна заповед. „Нюйоркчани трябва да бъдат подготвени във всеки един мо- мент за пълната забрана“, каза Бил де Блазио. Излизането от домовете ще е позволено само за набавянето на про- дукти от първа необходимост и лекар- ства. Социалните контакти
ще бъдат сведени до минимум
В Чикаго за сега мерките включват за- творени училища, ресторанти, барове, както и забрана за масови сбирки на по- вече от 50 души.
Армията е разформирована в 18 щата. Губернаторите на Флорида, Айо- ва, Луизиана, Ню Йорк, Ню Джърси, Колорадо, Роуд Айлънд, Западна Вир- джиния, и Вашингтон, Илинойс и други щати са разположили части на армията и национална гвардия. Гвардейци в Ка- лифорния и Мериленд също трябва да се присъединят към усилията на свои- те щати.
Около 1500 служители от Национал- ната гвардия са били активирани в тези локации, за да подкрепят операции за спиране на разпространението на но- вия коронавирус, се казва в съобщение на Националната гвардия.
„Националната гвардия е изцяло ан- гажирана на местно, щатско и феде- рално ниво в планирането и изпълне- нието на отговора на нацията срещу COVID-19“, казва още съобщението. „В извънредни ситуации Националното бюро за охрана служи като федерална координираща агенция, ако държава- та се нуждае от помощ от Национална- та гвардия.“
„На национално ниво членовете на гвардията обучават персонал за реак- ция с COVID-19, като идентифицират и подготвят съоръженията на Национал- ната гвардия за използване като изо- лационен корпус и съставят държавни инвентаризации на медицинските дос- тавки“, гласи още съобщението. „Пер- соналът на Националната гвардия ще предостави помощ на щатите, която включва логистична поддръжка, дезин- фекция / почистване, транспорт на ме- дицински персонал, поддръжка на те- лефонни центрове и доставка на храна.“
Иначе Тръмп не е болен от коронави- рус. Неговият тест излезе в събота. В Бе- лия дом също е въведен режим за ме- рене на температурата на влизащите. Той вече обмисля следващи мерки, ако се налага. Анализатори предполагат, че изборът му може да бъде вечерен час за цялата страна или спиране на полетите от от определени градове. Възможно е да има и по-строги ограничения.
       18 - 24 март 2020 г.
13




































































   11   12   13   14   15