Page 15 - BG VOICE Канада Брой 11 (454), 18 март 2020 г.
P. 15

 BG VOICE
СВАЛЕТЕ СИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ BG LINKED И ПУБЛИКУВАЙТЕ БЕЗПЛАТНА МАЛКА ОБЯВА В РЕАЛНО ВРЕМЕ
        „Балканика“ преждевременно отвориха малко магазинче със собствено приготвени храни и други продукти от България
В„БГ Бистро“ в Лас Вегас помагат на българите да си доставят храна и трудни за намиране стоки директно от складовете на едро
Dash, откъдето също може да си поръча- те храна.
„Всеки се опитва да оцелее индивиду- ално. Ние продължаваме да работим и предлагаме храна - всички са добре до- шли“, каза собственичката на„Механата“ Нина Цветков – Правив.
„Авеню BG“ в Елк Гроув Вилидж, което е под нов мениджмънт, също предлага обедно меню с готвени български спе- циалитети. От там предлагат доставка чрез Uber Eats.
„At Nick’s Grill“ в Дес Плейнс също про- дължава да работи при условията на щатските власти. Там обаче залагат ос- новно на поръчки по телефона. Но във вторник са направили и доставка. „За първи път от 7 години първата си дос- тавка - колегата беше свободен и на- прави една доставка на храна до сервиз наблизо, но работим по принцип ос- новно с поръчка по телефона за пикъп“, каза собственикът и главен готвач Нико- лай Байрев.
„Ако направя сравнение с минала сед- мица -
оборотът днес ми е
наполовина,
обясни той. - Работя с по-малък персо- нал, но гледам колегите да получават максимално часове - гледам на това и от морална, и от човешка гледна точка.“
Байрев обясни, че спазват всички са- нитарни изисквания на щатските власти. „Има хора, които го взимат на майтап, но нещата са много сериозни. Дезинфекци- раме врати и всичко останало, което се пипа от клиентите“, обясни шеф Нико- лай.
Храна и други продукти има в изобилие в българските магазини
„Сердика“ и „Малинчо“, показа наша проверка.
„Имаме достатъчно храна и непре- къснато контейнерите идват - зарежда-
ме всеки понеделник. Имаме вода, тоа- летна хартия, лютеница, сирене, всичко. Всяка седмица идват контейнерите, няма място за паника“, каза Богдана Сто- ева, помощник-управител в „Малинчо“. Тя обясни, че миналия четвъртък се е усетила лека паника сред клиентите им, но към понеделник нещата са се норма- лизирали. Там също имат топла витрина с ежедневно приготвена храна.
„Малинчо“ поддържат 3 магазина - Чикаго, Атланта и Лас Вегас.
В Невада ограниченията за заведени- ята влизат в сила от сряда. „БГ Бистро“ ще се съобрази с всички изисквания на щатските власти, обяви собственикът Румен Стефанов. Освен храна за достав- ка и за to go той предлага и друга услуга на нашите сънародници във Вегас. „Каз-
вам на всеки наш сънародник, който не може да си намери храна или други про- дукти, които ги няма по големите мага- зини - брашно, ориз, вода, мляко, дезин- фектанти, че мога да им ги поръчам от големите компании на по-ниски цени“, каза още Стефанов. 12 български семей- ства са се възползвали досега от тази ус- луга.
Той е наел само български шофьори, а доставката е 7 долара плюс бакшиш.
Българският ресторант и пицария в Сиатъл „Vila Verdi“ също работи за дос- тавки по домовете и to go. Но там спадът на бизнеса е огромен - градът е с най- много жертви от коронавируса. „Всич- ки са се прибрали, няма трафик, хората се страхуват“, каза собственикът Кънчо Йорданов.
       Адреси, телефони и уебсайтове на всички български бизнеси може да намерите в безплатното мобилно приложение за iOS и android
BG LINKED. Може да го свалите, като кликнете тук!
  Затвориха българските консулства и посолството ни в САЩ, в Канада още работят
   ГАЛИНА ПЕТРОВА
[email protected]
След обявено- то извънред- но положе- ние в САЩ заради разпространение- то на коронавируса българските дипло- матически предста- вителства в стра- ната обявиха, че временно затварят врати за граждани.
 „Консулската служба на Посолството на Република България във Вашингтон временно преустановява приемането на граждани, считано от 18 март, сряда, 2020 г.“, се казва в официалното съобще- ние на посолството ни в столицата.
При необходимост от спешно и неот- ложно съдействие (издаване на време- нен паспорт, подписване на декларация за пътуване на дете) можете да го зая- вите на електронен адрес consulate@ bulgaria-embassy.org или на телефон (202) 387-5770.
Примерът последваха и генералните ни консулства в Лос Анджелис, Чикаго и Ню Йорк. Граждани ще се приемат само с предварително заявен час, и то при спешни случаи като издаване на време-
нен паспорт или издаване на деклара- ция за пътуване на дете само с единия родител, заяви за BG VOICE генерални- ят ни консул в Ел Ей Веселин Вълчев. За неотложна консулска помощ пишете на [email protected] или се оба- дете на телефонен номер 310-478-6700.
„Ние се намираме в административна сграда, в която има много лекарски ка- бинети, което също е зона на опасност. Съобразяваме се с всички препоръки на местните власти и следваме решени-
ето на посолството ни във Вашингтон“, обясни генералният ни консул в Чика- го Иван Анчев. Ситуацията е временна и подлежи на промени. Спешни консул- ски услуги можете да заявите на елек- тронен адрес: [email protected] и телефонни номера +1 312 867 1904 и +1 312 867 1905. Телефон за спешни слу- чаи (24/7): +1 312 752 0661.
За Ню Йорк - Consulate.NewYork@mfa. bg или на телефонен номер (917) 517- 3333.
За Канада
Българското посолство в Отава и кон- сулството ни в Торонто остават отворе- ни за момента, но ще приемат по един гражданин в помещение и са взели до- пълнителни санитарни и предпазни мерки. Това заяви за BG VOICE консулът ни там Светлана Стойчева-Етрополски. В Канада, където също има случаи на за- разени с коронавирус, все още не е обя- вено бедствено положение.
   18 - 24 март 2020 г.
15




























































   13   14   15   16   17