Page 17 - BG VOICE Канада Брой 11 (454), 18 март 2020 г.
P. 17

 BG VOICE
СВАЛЕТЕ СИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ BG LINKED И ПУБЛИКУВАЙТЕ БЕЗПЛАТНА МАЛКА ОБЯВА В РЕАЛНО ВРЕМЕ
       Българските училища в САЩ спират занятия в клас заради коронавируса
СИБИЛА ПАТСИ
В Чикаго няколко училища потвърди- ха пред BG VOICE, че няма да имат заня- тия в следващите седмици.
В „Малко българско
училище“ (МБУ)
където има най-много българчета, ръко- водството уведоми родителите, че се на- лага временно да прекъснат занятията в основния им филиал в предградието Елк Гроув Вилидж.
Училището е принудено да прекрати дейност в този филиал, защото това се изисква от американския училищен ра- йон 214. Българското школо се помеща- ва в сградата на гимназия „Елк Гроув“. “ От D-214 ни уверяват, че това е преван- тивна мярка“, се казва в съобщението на ръководството на българската организа- ция до родителите.
Това обаче няма да попречи на заня- тията в другия филиал на „Малко бъл- гарско училище“ - „Алеко Константинов“, който се намира в новата сграда на учи- лището в предградието Дес Плейнс. За да наваксат пропуснатото учебно вре- ме, от училището гарантират, че ще се върнат към присъствено обучение след края на ограниченията, като незадължи- телните предмети ще бъдат намалени за сметка на задължителните и ще има леко увеличение на учебния ден.
Освен това „Малко българско учили- ще“ има готовност да предложи вечерни занимания от понеделник до петък, съ- бота следобед или неделя сутрин в но- вата сграда в Дес Плейнс.
МБУ разполага и с техническата въз- можност за дистанционно обучение. С този вид обучение ще може да се пред- лагат часове през седмицата, както и в събота и неделя.
Двата кампуса на училище
„Джон Атанасов“
ще бъдат затворени поне до 25 април, каза за BG VOICE Виолета Петрова. Учи- лището ползва сградите на „Октън коли- дж“ в Дес Плейнс, както и на гимназия „Гуерин“ в Чикаго. От училището ще въ- ведат онлайн обучение – те използват такава система за филиала си в Уискон- син Делс. „Проблемът ще е за по-малки- те деца – до трети клас. При тях внима- нието не е устойчиво“, каза още Виолета
18 - 24 март 2020 г.
Повечето се ориентират към онлайн обучение
   Българските училища в Амери- ка вече са засегнати от мерки- те за социално дистанциране, които властите препоръчат и налагат с директна отмяна на занятията в американските учебни заве- дения. Мерките целят ограничение раз- пространението на коронавируса.
[email protected]
„Малко българско училище“
Петрова.
Училище „Иван Рилски“, също в Чи-
каго, прекратява занятия до второ на- реждане. „За съжаление се налага да го направим поради така създалите се об- стоятелства“, каза директорката Мима Янкова. „Следим постоянно ситуацията и ще уведомим родителите своевремен- но“, допълни тя.
Училище „Знание“
в Арлингтън Хайтс
и филиалът му в Чикаго „Родолюбие“ имаха занятия тази събота и неделя, но от тази седмица са също в принудител- но спиране на уроците. „Базите на наши- те училища са отворени за уикенда, но от понеделник ще са затворени и никой няма да бъде допускан там. Съобразява- ме се с указанията на администрацията“, каза директорът Лили Паслиева. И тук имат готовност за онлайн обучение, за което ще предоставят повече информа- ция в скоро време.
Друго училище в Чикаго с два фили- ала - „Нов живот“ и „Нови хоризонти“ – също е засегнато. Филиалът „Нов живот“ в предградието Парк Ридж вече е затво- рен. „Нови хоризонти“ се намира в пред- градието Розел и там все още училищата са отворени, така че този уикенд ще има- ме часове, но предполагам, че от друга- та седмица и там децата няма да ходят на училище“, обясни миналия петък дирек- торът Хриска Перфанова.
В Ню Йорк, където е едно от големите огнища на заразата, се свързахме с
училище „Млади български гласове“
„По план тази неделя нямаме занятия заради отдавна планиран ремонт. Тази седмица ще решим на събрание на бор- да как да продължим“, каза на 13 март ръководителят на школото Яна Калин- кова.
В Лос Анджелис в училище „Св.св. Ки- рил и Методий“ вече имаха първи часо- ве по интернет и казват, че всичко е ми- нало успешно.
В Сиатъл, където е най-големият брой
с умрели от коронавирус, нашето учили- ще e успяло да направи онлайн занима- ния и ще продължи по този начин в след- ващите 6 седмици.
От издателство „Просвета“ са съоб- щили на българските училища в чужби- на, че дават безплатен достъп до техните електронни учебници и помагала.
                17
































































   15   16   17   18   19