Page 21 - BG VOICE Канада Брой 11 (454), 18 март 2020 г.
P. 21

 BG VOICE
СВАЛЕТЕ СИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ BG LINKED И ПУБЛИКУВАЙТЕ БЕЗПЛАТНА МАЛКА ОБЯВА В РЕАЛНО ВРЕМЕ
      Време за пестене: Как да икономисаме $1000 за година?
 Най-добре е да съкратите някои месечни разходи, които дори не помните, че имате
     НЕВЕНА ГЕОРГИЕВА
К [email protected]
оронавирусът поставя на из- питание всички сфери на жи- вота ни. И докато медиците търсят ваксина, а политици- те мислят как да ни предпа-
зят, ето няколко съвета как да се погри- жим за личните си финанси, които също може да се окажат под заплаха.
Спестяването е въпрос на перспекти- ва. Ако се подложите на стриктна „дола- рова диета“, сигурно няма да издържите повече от няколко месеца. Най-добре е да намерите начини да съкратите някои от месечните си разходи, които дори сте забравили, че имате.
Затворете линията на домашния си те- лефон и
подобрете плана
на мобилния си телефон
Повечето хора в днешно време из- ползват главно мобилните си телефо- ни (дори и у дома) и почти са забрави- ли, че от години плащат за домашен телефон, по който говорят може би вед- нъж месечно. Така може да елимини- рате няколкостотин долара на година. Ако планът на мобилния ви телефон не е достатъчен за вашите нужди, опитай- те да използвате Skype, GoogleVoice или MagicJack.
Друг начин да спестите е да миними- зирате минутите, за които плащате съ- гласно плана на мобилния си телефон. Във времето на smart phones (Android, iPhone) повечето хора използват най- разнообразни характеристики и прило- жения на телефоните си, но доста рядко – минутите си за говорене. Проверете
колко струва по-икономичният план на вашия доставчик и превключете на план с по-малко минути. Дори и да спестите само $17/месец, това означава $204/го- дина!
Спрете да плащате членски внос за фитнес зала
Аз лично познавам поне 10 души (аме- риканци и българи), които плащат ме- сечна вноска, за да могат да спортуват или тренират, но посещават залата вед- нъж на тримесечие или дори веднъж годишно. Една приятелка плаща $40/ месец през последните 3 години, а не е
Снимкa: Flickr
стъпила във фитнес залата дори и вед- нъж! Това е финансово безумие! Така че ако плащате месец за месец (т.е. не сте подписали договор за определен пери- од от време), спрете да хвърляте пари на вятъра! Опитайте безплатни алтернати- ви – разходки в парка, бягане, каране на колело. Има най-различни тренировки/ физически упражнения по кабелната те- левизия – така и така плащате за нея – възползвайте се! Може да закупите мно- го евтини фитнес уреди от CraigsList или FreeCycle. Да речем, че в момента пла- щате средния за страната членски внос. Ако спрете да посещавате фитнес залата
и започнете да правите упражнения или да тренирате сами, то вие бихте спести- ли около $500 на година.
Отрежете кабелната телевизия
Зная, че за много хора е кощунство да се говори за отрязване на кабелната, но бъдете честни със себе си – наистина ли гледате всички 400 канала, за които плащате? Особено в днешно време, ко- гато почти никой не гледа телевизия на живо – повечето хора записват любими- те си шоута, сериали и филми и ги гле- дат, когато имат време. Тогава какъв е смисълът да плащате за кабелна? Може да гледате любимите си шоута онлайн – на уебсайта на шоуто, на уебсайта на ка- нала, където шоуто се излъчва, или на Hulu. А за далеч по-малка сума може да се абонирате за Netflix и да гледате он- лайн всички шоута, сериали и филми, които си пожелаете. Дори и да плаща- те за най-евтиния кабелен пакет, бихте спестили минимум $600 на година!
Увеличете вашия deductible на автомобилната си застраховка
Deductible е размерът на разходите, които трябва да се покрият от клиента, преди застрахователната компания да започне да прави плащания по дадено застрахователно събитие. Aко увеличи- те вашия deductible, това може да нама- ли вашата застрахователна премия от 12 до 18%. Също така, проверете уебсайто- вете, които сравняват различни застра- хователни компании, и вижте дали не можете да намерите застрахователна полица на по-ниска цена. Обадете се на вашата застрахователна компания и по- искайте да намалят премията ви, иначе ще спрете да правите бизнес с тях.
Всички гореизброени трикове могат да ви спестят поне $1000 годишно, без да се налага да правите особено голе- ми жертви. Така че – нямате извинения, спестявайте и бъдещето ви ще е изпъл- нено със спокойствие и сигурност, а не с тревоги и безсънни нощи.
              18 - 24 март 2020 г.
21








































































   19   20   21   22   23