Page 33 - BG VOICE Канада Брой 11 (454), 18 март 2020 г.
P. 33

 СВАЛЕТЕ СИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ BG LINKED И ПУБЛИКУВАЙТЕ БЕЗПЛАТНА МАЛКА ОБЯВА В РЕАЛНО ВРЕМЕ
    кът OVID-19:
истории
Италия към лекарите си: Просто... благодарим!
         мята
безизходица може да се открие и мно- го светлина, доброта и надежда.
Ето няколко истории от различ- ни точки на света, които могат да ви накарат да се усмихнете, да
се просълзите, но не от мъка,
или да откриете поне мал- ка доза оптимизъм във всичко, което ни се случва.
о на вируса: гат на Европа
ронавируса: 1000 вентилатори, 100 000 маски, 20 000 защитни облекла, 50 000 теста.
Красивият жест на китайците, които прелетя- ха хиляди километри, просълзи не само итали- анците, но и много хора по света, предадоха ин- формационните агенции.
Италия е страната в Европа с най-много жерт- ви до този момент - над хиляда. Затова и всички спортни прояви в страната бяха отменени, като забраната е в сила до 3 април.
До този момент деветима футболисти от Се- рия А са с положителни тестове за СOVID 19.
 Подкрепа под карантина: Серенада едни за други
Тревожните вести от Италия стават все повече, броят на заразените с коронавирус расте, те са вече хиляди, а над 300 души умират от заразата всеки ден. Вече никой в страната не смята, че COVID-19 е безопасен и че животът може да продължи постарому.
На този фон италианците отдадо- ха заслуженото на лекарите, като масово разпространяват в соци- алните мрежи снимки на заспали от преумора медицински сестри, лаборанти и санитари. А надписът към тях е: „Просто... благодарим!“.
Широка популярност придоби и постът на Алесия Бонари, меди- цинска сестра в Тоскана. Тя публи- кува своя снимка в Инстаграм, коя- то се обсъжда от хиляди в Италия. Снимката показва лицето на Але- сия след
безкрайните смени без никаква почивка
„Физически съм преуморена, за- щото предпазните мерки са неси- гурни, защитното облекло те кара да се потиш непрекъснато. След като го облечеш, не можеш да оти- деш до банята и дори да пиеш вода по шест часа. Умората е и психоло- гическа, както при мен, така и при всички мои колеги, които от седми- ци са в същото състояние. Но това няма да ни попречи да вършим ра- ботата си, както винаги. Ще про- дължа да се грижа за пациентите си, защото съм горда и влюбена в работата си!“, пише Алесия Бонари.
„Това, което призовавам всеки, който чете този пост, е да не осуе- тяваме усилията, които полагаме в момента. Нека бъдем безкорист- ни, да останем вкъщи и по този на- чин да защитим по-крехките. Ние, младите, не сме имунизирани сре- щу коронавируса, ние също можем да се разболеем, или по-лошо. Но аз не мога да си позволя лукса да се върна под карантина. Трябва да отида на работа и да изпълня своя- та част. А ти трябва да свършиш твоята. Моля те“.
    Вдъхновяващи видеа със стотици изпълнения на пеещи от балкони- те си хора в Италия наводниха со- циалните мрежи.
В момента страната преживява без- прецедентна криза.
Италия е най-пострадалата от коро- навируса в света след Китай. Градчета- та в северната част на Ботуша, откъде- то пламна огнището на заразата, бяха огласени от импровизирани серенади, с които семействата под карантина по- казваха моралната си подкрепа един към друг, пише The Guardian.
60 милиона граждани са в импровизи- ран домашен арест, след като в Италия бе обявено извънредно положение и всеобща карантина заради епидемията.
Премиерът Джузепе Конте посъветва хората да пътуват само по спешност – до работа, за снабдяване с хранителни продукти или при здравословен про- блем.
Частният бизнес е призован да изпра- ти служителите си вкъщи, а авиокомпа- нии като Wiz Air отмениха полетите си до Италия. Изключителните мерки за сигурност остават в сила до 3 април.
  Бившите национали по футбол Мартин Петров, Стилиян Петров и Димитър Бербанов се включиха по различен начин в призивите за спра- вяне с пандемията от коронавирус.
Мартин Петров публикува забавно клипче с руло
тоалетна хар-
тия. Той жонгли-
раснеговхола пред камината, като преди това старателно на- мазва ръцете си с дезинфектант.
Така той си направи шега с хората, които се презапасяват с тоалетна хартия
Бербатов и компания жонглират с тоалетна хартия
  в последните дни след избухването на пандемията от COVID-19.
Петров предизвика свои приятели, сред които Димитър Бербатов, Стили- ян Петров, Валентин Илиев и други да покажат умения с хартия и някои се от- зоваха. Cтeнли изпoлзвa прoфилa cи в „Туитър“, зa дa нacърчи хoрaтa към cпaзвaнe нa прeпoръкитe c цeл cтoпи- рaнe нa рaзпрocтрaнeниeтo нa cмър- тoнocнaтa зaрaзa.
„Миcлeтe зa тeзи, кoитo ca в нaй- гoлям риcк, миcлeтe зa нaй-бeззaщит-
нитe. Мoля, cпaзвaй- тe диcтaнция и ce изoлирaйтe. Вcички cмe зaeднo в тaзи кризa и caмo зaeднo мoжeм дa излeзe oт нeя“, нaпиca Cтeнли.
„Така и така няма
какво друго да се
прави, нали? Надя-
вам се да си дово-
лен“, отговори му Димитър, който също опита и показа резултата.
    е C
е
т а
 18 - 24 март 2020 г.
32 - 33



















































   31   32   33   34   35