Page 37 - BG VOICE Канада Брой 11 (454), 18 март 2020 г.
P. 37

 BG VOICE
Спипаха българин на яхта
с 5 тона дрога край Алжир
БКрасимир Лузев и групата му попаднали в буря в открито море и трябвало да бъдат спасени
 СВАЛЕТЕ СИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ BG LINKED И ПУБЛИКУВАЙТЕ БЕЗПЛАТНА МАЛКА ОБЯВА В РЕАЛНО ВРЕМЕ
      ългарин е бил спипан на яхта с наркотици в открито море край Алжир. До задържане- то му се е стигнало, след като трафикантите попаднали в
буря и се наложило да бъдат спасени с хеликоптер от местните власти. Така спасителната операция на военномор- ските сили се натъкнала на солидно ко- личество наркотици – 5,3 тона. Това е една от най-внушителните пратки, зала- вяни в Средиземно море.
Българинът, оказал се на бедстващата в морето наркояхта, е Красимир Лузев, познат като Красьо Цопа. Той е човек на варненския кримигерой Иво Иванов-Ге- ла, пише „България днес”. Историята на злополучните наркомореплаватели е сред водещите теми на медиите в Аф- рика.
Те разказват, че бреговата охрана по- лучила сигнал за закъсала лодка, която се разпада заради бурния вятър в тери- ториалните води на Алжир на 15 мор- ски мили северно от Оран. Това е плат- ноходка, плаваща под германски флаг, която прилича на лодка за развлечения, съобщава полицията. На място са изпра- тени хеликоптер, няколко лодки на ар- мията за ескорт, както и моторна лодка. Хеликоптерът спуска спасителни жилет- ки, с които изтегля Красьо Цопа и друг негов наркопартньор от палубата. След като спасяват екипажа и издърпват пла- вателното средство на брега, полицаи попадат на впечатляваща находка. Нар- котиците са скрити под пластмаса на дъ- ното на трюма на лодката.
„Двама души от екипажа - българин и холандец - са спасени“, съобщават вла- стите по алжирската национална теле- визия. Те показват
огромното количество
дрога
открито на борда. Полицията отчита, че вятърът е издухал лодката в алжирски води, което е помогнало да се пресече нелегалният наркотрафик по море, кой- то обикновено е между Мароко и Испа- ния.
Новият арест на Красьо Цопа отла- га с месеци делото срещу него, което се води в спецсъда в България. Той е по- гнат като част от група за наркоразпро- странение, бой над непослушни дилъ- ри, рекет над бизнесмени и убийства. Начело на престъпната група според прокуратурата са Иво Гела и Валентин Христов - Вальо Бандита, срещу които делото се гледа задочно, защото не са открити първоначално при акцията и се
издирват. По-късно става ясно, че поли- цаите изобщо не са си правили труда да търсят боса в дома му или по арестите или поне не са приложили протоколите от издирването по делото.
На подсъдимата скамейка са още из- вестният варненец Николай Иванов- Шванца, Добрин Димитров-Боксьора, Красимир Бояджиев, Юлиян Кръстев- Главичката, Гриша Динков, Михаил Трай- ков и Красимир Лузев.
Снимки „България днес“
Иво Гела е сочен за дясната ръка на покойния бос на ВИС Жоро Илиев в мор- ската столица. Бившият плейбой Ники Шванца известно време имал връз- ка с вдовицата на Главния. Срещу Гела, Шванца и останалите от групата прого- варят 32-ма свидетели и един анонимен. Основният коз на обвинението е Атанас Радев-Ластика, който
почина мистериозно
след като дава показания. Ластика е бивш съдружник на Гела и приятел на сестра му.
Пред разследващите важният свиде- тел разказва за убийство на издирван от Интерпол, за отвличане на корабен маг- нат, за взривове, дрога и пране на пари. След смъртта на Радев юристи коменти- рат, че показанията му от досъдебното производство могат да бъдат приобще- ни по делото. Проблем за доказване на обвинението ще е, ако те не се подкре- пят от други улики. А срещу Гела, Шван- ца и сие такива липсват. Според обви- нението те са действали между 2001 и 2010 г., когато спрямо тях не са прилага- ни СРС. По това време не е имало и пре- търсвания, не е открит и грам наркотик. Затова клиентите на Темида очакват ско- ро да бъдат оправдани.
   Cap Ouest
 Красьо Цопа избягал от България през есента
 Красимир Лузев е напуснал страна- та през септември миналата година, со- чат справките на МВР. След като Цопа не се появява на заседанията по дело- то, съдиите веднага му изменят мярка- та в задържане под стража. Освен това изискват всякакви проверки от мобил- ни оператори за местонахождението на кримигероя. Справка установява, че той не се намира по родните арести и затвори. Така накрая Гранична полиция потвърждава, че Лузев е избягал от Ро- дината малко преди да бъде заловен.
       18 - 24 март 2020 г.
37









































































   35   36   37   38   39