Page 4 - BG VOICE Канада Брой 11 (454), 18 март 2020 г.
P. 4

 BG VOICE
СВАЛЕТЕ СИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ BG LINKED И ПУБЛИКУВАЙТЕ БЕЗПЛАТНА МАЛКА ОБЯВА В РЕАЛНО ВРЕМЕ
      81 с коронавирус в България, Банско е под карантина
 81българи са заразени с коронавирус спо- ред официалните данни на Национал- ния оперативен щаб в страната. Мнозинството от тях е в Со- фия, но през последните дни заразата излезе извън столицата и болни има и в Перник, Благоевград, Ловеч, Лом, Ва- рна... Добрата новина е, че през послед- ните часове няма нито един регистри- ран с положителна проба в България. Това не бе така в последните дни, когато се регистрираха средно по 10 нови слу- чая на болни от коронавирус. Само във вторник новозаразените бяха 19, а ден
по-рано новите случаи бяха 11.
Във вторник под ударите на ограни- чителните мерки на властта срещу раз- пространение на заразата влезе цял град. Банско стана първото населено
място в България,
изолирано от света заради карантина
Причина станаха положителните про- би на двама британски туристи – дете и неговият чичо, както и на български ски учител в курортното градче.
Британецът, регистриран с коронави-
Влизането и излизането от курортния град е забранено
        рус, пристигнал на ски почивка в Бан- ско, след като бил контактен със сестра си, която е била болна от коронави- рус. Случаят бе посочен като пример за
Снимки: БТА
„върховна безотговорност“ от Нацио- налния щаб. Заради драмата с туристи- те Банско, Пампорово и Боровец бяха затворени.
От вторник вечерта влизането и из- лизането от града вече е забранено, на входовете му има пропускателни пун- ктове. Никой не може да напуска или влиза в Банско, с изключение на ками- они със стоки от първа необходимост като храни и лекарства. Забраната не важи за полицейски и здравни инспек- тори, медицински лица, които да осъ- ществяват спешна медицинска помощ.
На жителите на Банско също е заб- ранено да излизат по улиците. Изклю- чение се прави само за посещения до хранителни магазини, аптеки, здравни пунктове, банки, застрахователни ин- ституции и бензиностанции.
Властите в България дадоха възмож- ност на 200-те чуждестранни туристи в Банско да напуснат града. Външно ми- нистерство и чуждите посолства уго- вориха напускането им в рамките на 24 часа.
В неделя бе съобщено и за
друг особено фрапантен
случай
освен този на британския турист. 47-го- дишен варненец бе пътувал до Бергамо
   4
18 - 24 март 2020 г.












































































   2   3   4   5   6