Page 5 - BG VOICE Канада Брой 11 (454), 18 март 2020 г.
P. 5

 BG VOICE
и Барселона в разгара на пандемията в Италия и Испания, след което се бе при- брал в София със самолет и оттам взел влак за Варна. Заради това поведение БДЖ постави под карантина цели ваго- ни и персонал на влака. А също някои от пътниците в самолета с него и такси- метровият шофьор на таксито, с което пътува
От болните в България има два по- тежки случая, като с най-голямо внима- ние се следи 80-годишна пациентка с инсулт в „Пирогов“.
Там миналата нощ е приета и една от регистрираните, която е била досе-
СВАЛЕТЕ СИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ BG LINKED И ПУБЛИКУВАЙТЕ БЕЗПЛАТНА МАЛКА ОБЯВА В РЕАЛНО ВРЕМЕ
                га на домашно лечение - гражданка на Северна Македония, която е изпаднала в паника. Сред заразените е и българ- ски гражданин с постоянно местожи- телство в Сингапур - мъж на 53 години, който е пребивавал във Франция меж- ду 10 и 12 март, а след завръщането си
в Сингапур е тестван и на 15 март е по- твърдена заразата му с COVID-19. Вече е ясно, че това е известният икономист Илиян Михов.
За коронавирус бяха изследвани и премиерът, и всички членове на Опера- тивния щаб, стана ясно още вчера.
забраната на посещения на увесели- телни и игрални зали, дискотеки, ба- рове, ресторанти, заведения за бър- зо обслужване, питейни заведения, кафенета, сладкарници и големи тър- говски центрове тип МОЛ, с изключе- ние на банковите и застрахователни- те офиси, хранителните магазини и аптеките в тях.
На ресторантите и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазва- не на санитарно-хигиенните изисква- ния.
Забраняват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия, забраняват се посещенията на деца- та в детските ясли и детските гради- ни, както и всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физиче- ски и юридически лица, независимо от правно организационната им фор- ма.
Сред предложените мерки са и бъл- гарските граждани, планиращи пъту- вания извън страната, задължително да сключват медицински застраховки.
Мерките при извънредно положение – в закон
 П
арламентът прие изцяло нов Закон за мерките за извънред- ното положение. Сред тях са
  Президентът: Да не допускаме гладът да победи страха
 Паралелно със здравната криза, се та. По думите му трябва да се овладее ва осигуряването не само на „първа ли-
спекулата и да не се допуска някои да печелят на гърба на здравето на хората. Премиерът Бойко Борисов потвър- ди, че мащабите на икономическата криза са невиждани в глобален мащаб и това се чувства и у нас: „Вече сме на 3,5 млрд. дефицит”. По думите му стра- ни като България, Гърция, Италия, Ис- пания, където огромни постъпления в бюджетите са от туризма, „буквално са
приключили“.
Затова и първостепенна задача оста-
развива икономическа и социал-
на криза и ако не действаме сега, може да се превърне в хуманитарна криза за хиляди българи. За това преду- преди президентът Румен Радев по вре- ме на среща с премиера Бойко Борисов, министри и представители на Нацио- налния оперативен щаб по справяне с COVID-19.
Държавният глава подчерта, че Бълга- рия, подобно на ред други страни, е по- казала липса на готовност за пандемия-
ния“, но и на парите за пенсии.
„Важно за мен не е терминът „Извън- редно положение“, важни са мерките, които трябва да са пропорционални на заплахата, трябва да са ефективни, до- бре планирани, добре осигурени. Аз съм обнадежден от това и съм благода- рен на всички българи, че се вслушаха в призива на Националния оперативен щаб и правителството и има рязка про- мяна в съзнанието на хората“, каза още
президентът.
   18 - 24 март 2020 г.
5







































































   3   4   5   6   7