Открийте ни и в

Български истории

Между Лондон и „Младост“: Евгени и неговата екомода (СНИМКИ)

публикувано

на

БОРЯНА АНТИМОВА

„В доброволна карантина съм в София, в „Младост“, казва Евгени. Прибрал се е от Лондон в България, след като чува за необичайните стряскащи мерки на британското правителство. Избрал е да преживее кризата в родината, близо до близките си. Впечатлен е от строгите мерки на летище София, подписал е декларация за доброволна карантина и споделя дом за 2 седмици със своя добра приятелка. Иначе – затвор от 3 до 5 години и солена глоба. „Така трябва да бъде“, казва българинът.

Животът на първия български екодизайнер Евгени Петков – Eugenio се преобръща буквално за часове. Заедно с колегите си от модната къща, за която работи – „ESSE VIE London“, е в Париж. Подготвят участието си в Седмицата на модата. „Бях една седмица в Париж, с маска в метрото, със спирт по ръцете и работехме. Почти

мигновено кризата ни връхлетя

много хора в последния момент отказаха пътувания“, разказва дизайнерът.

„Работих до последно, правих фотосесия. Бях във Филипините и Бали по повод на моя проект за много опростена, достъпна, екологична линия на облекла – сподели пред BG VOICE дизайнерът. – Светът се променя буквално с часове. Хората след тази криза ще бъдат още по-взискателни към това, което ще носят. Бъдещето на модата е в дрехите втора ръка и тези, които са екологични, тоест, изработени от екологично чисти материали и по екологично чисти технологии.“

Модата и въобще производството на дрехи е един от трите най-големи замърсители на околната среда – и като вредни технологии на производство на материалите, и като свръхпотреблението на дрехи, които излизат от употреба и затрупват планетата с бавно разградими отпадъци. Трябва да се забави процесът на производство и въобще на пазаруване. Планетата вече не може да издържа на цялото това замърсяване, което образува производството и претрупването с текстилни отпадъци. „Може би тази криза ни удари, защото всичко беше бързо, всичко беше по много“, коментира дизайнерът.

За разлика от своите колеги, Eugenio отдавна говори за това и следва линията на екомодата.

„Рециклирай и бъди в тренда“

призовава той хората от години. Екомодата е все още нещо недостатъчно познато не само у нас. Сред това, което прави Евгени Петков, най-широко разпространено е рециклирането – когато от вече готови дрехи се правят нови. При метода Zero waste (“нула загуби“) платът се използва така, че да не се реже и от него да не се изхвърли и парченце. Част от екомодата е и етичната мода. Според нейните принципи материалите за дрехи трябва да са произведени в страната, в която е дизайнерът, и да се плаща достатъчно на хората, които ги шият. Другото направление е използването на стопроцентови естествени материали – коприна, вълна, памук, лен. Евгени рециклира и парчета, например останали са 2-3 метра от различни платове, използвани за колекции, взема ги от фабриката и прави от тях други дрехи. „Бъдещето ще е във всички тези технологии“, казва дизайнерът.

Този 32-годишен вечно усмихнат, добронамерен и позитивен чаровник е първият екодизайнер не само в България, но и на Балканите, който прилага авангардни методи като рециклиране и етична мода. След 12 години работа бедното момче от Ботевград се е превърнало в уважаван и ценен дизайнер на Острова. Излага моделите си в Лондонското сити и два пъти годишно участва в шоурум в Седмицата на модата в Париж.

Казва, че е станал разпознаваем като екодизайнер случайно. Роден е в „средностатистическо“ семейство от Ботевград, което разполага с ограничени ресурси. А това винаги е стимулирало Евгени да бъде по-креативен, да рециклира и използва максимално материалите. Като малък

рисува дрехи и обувки по чиновете

в училище. Майка му, която е артистична натура, занимава се с ландшафтен дизайн и рисува хубаво, го подкрепя. Евгени ходи на кръжоци и учи в специализирана паралелка по приложно изкуство. Бащата настоява да завърши „нещо по-сериозно“ като механотехникум, но майката се налага и той завършва Текстилния техникум във Враца, където учи моделиране и конструиране на облекло. На 16 години Евгени вече е любимият частен шивач на много жени.

Мечтае да замине за Париж, при голямата мода, и учи сериозно френски. Родителите му нямат средства да го изпратят и той заминава да работи по една програма за гледане на деца, за да види как са нещата в модата отблизо. Когато програмата свършва, трябва да се прибере в България. Но съдбата го намира и в Пловдив. На едно голямо модно ревю за прически е поканен да облече моделите за шоуто на коафьорите. От фирмата за продукти за коса „Шварцкопф“ го канят да изработва дрехи. Междувременно продължава да прави облекла, има си частни клиенти и звезди като Силвия и Теди Кацарови, Мария Илиева и Рут Колева и си следва мечтата.

Идеята да прави екомода все още е неосъзната, докато не

среща една репортерка от Ню Йорк

Абигейл Доан. Тя става негов ментор и му отваря очите и вратите към чужбина във време, в което в България екомодата е „някакви парцали, съшити един с друг, а не световна тенденция“.

Абигейл го препоръчва на световната екоорганизация, с клон в Хонконг и Ню Йорк. От организацията виждат в негово лице един прекрасен представител от Балканите, където този вид мода все още не е популярен. Той участва в едно еко модно ревю EcoChik в сградата на ООН в Женева, с дизайнери от над 30 държави от целия свят. Представя булчинска рокля, направена от сурова, тъкана на село вълна, и с кринолин от върбови клонки – елементи от българския фолклор. Моделът му е обявен за най-добър Haute Couture тоалет. Негов модел става Юлия Юревич, „Мис България 2007“. Вдига се медиен шум.

В някакъв момент Евгени заминава при своя приятелка в Лондон. Тогава все още мечтае да е в Париж, но когато пристига в британската столица, градът и атмосферата много му харесват и решава, че това е неговото място. За около 6 месеца научава английски, приемат го в University of West London, учи за дизайнер с профил плетива. За година се откроява като един от най-добрите курсисти, получава уважението и на учители, и на колеги. Продължава да работи за частни клиенти, но е фокусиран в образованието си. Предпоследната година участва в много голям и известен конкурс за млади дизайнери – „Mittel Moda The Fashion Award“, където показва своя екоколекция мъжка мода. Името му влиза в традиционната селекция от 22-ма обещаващи млади дизайнери.

Съдбата влиза в живота му в лицето на една българка – Ралица Петрова. Тя чете за представянето му в Женева и за уникалната му булчинска екорокля и се свързва с него във Facebook. Поръчва си булчинската рокля при него, а той прави втори прототип на дрехата, който е тотално различен и изработен по принципите на екомодата. „Тази жена ми стана

като втора майка

казва Евгени. – Откакто направих булчинската й рокля, тя ми помага постоянно, подкрепя ме морално, финансово, по всякакъв начин. В Лондон живях в нейната къща безплатно. Дойде на дипломното ми ревю. Сега имам модно студио в Централен Лондон благодарение на нея.“

За модна къща „ESSE Vie London“, където сега работи, го препоръчва една негова клиентка, индийка. Има много частни клиенти, предимно индийци и араби, и е доволен от това, защото те могат да си позволят рокли всеки месец. Успоредно с работата за модната къща, Евгени изработва и продава свои колекции в Дубай и Лондон. Представя както шити тоалети, така и плетива, за които му помага майка му от Ботевград.

Плетивата му се харесват и купуват много в Лондон. През последните години като запазена марка са му станали облеклата soft tailoring – сака, хубави панталони, структурни рокли, не толкова вечерни, колкото за коктейли. Много от моделите с марката Eugenio имат корсети отвътре и метални ципове, които придават една различна форма на женската фигура. „Моят стил е по-скоро ready-to-wear, или носими неща. Правя и от кутюр за заможни клиенти, старая се да съм гъвкав“, казва дизайнерът.

Това е историята на неговата кариера, за която той сега си спомня с носталгия, затворен в жилище в София. Откакто се е завърнал от Филипините и Бали, е настроен много „спиритуалистично“. Преди това се е подстригал почти до нулата. Казва, че ще прекара двуседмичната си

доброволна карантина

в четене на книги. В момента чете „Разговори с Бога“ на Дейл Карнеги.

„Тези 14 дни доброволна карантина използвам за почивка, за анализиране на ситуацията и за планове за бъдещето – какво ще научим от това, което се случва – каза Евгени. – Не мисля да работя, защото в момента се променя моделът на нашата индустрия и не виждам смисъл да бъде произвеждано нещо по старите методи и начин на мислене. Предстои преструктуриране, връщане към корените, навътре към себе си, за да видиш какво ще можеш да правиш след няколко месеца, когато светът започне да излиза от кризата. Цялата световна икономика ще работи по нови правила.“

„Дали съм пораснал?… Сигурно… От миналата година вече не гледам на модата като на изкуство, а на първо място като на бизнес и нещо, което е свързано със света. Ние не можем да седим затворени в ателиетата и да създаваме красиви рокли, които не са адекватни на времето, на ситуацията, на кризите. Плаши ме не вирусът, а бъдещето ми“, споделя дизайнерът.

И все пак има нещо, което кризата не може да му отнеме – таланта просто да шие красиви дрехи. Способността да оцелява, като събере парчетата от разбитата си кариера, от разочарованията и страха от непредсказуемото бъдеще. Талантът да събере и рециклира парчета от стари дрехи, с които да създаде такива, които ще са адекватни на Новия свят, който се ражда пред очите ни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Български истории

Професор Дими – българинът, който учи китайците на кикбокс (ВИДЕО)

От другия край на света той помага на България с привличане на чужди капитали и инвеститори

публикувано

на

от

Виж цялата статия
В залата.
БОРЯНА АНТИМОВА

„Така, като ме гледаш с тая фигура, как мислиш, смеят ли студентите ми да не слушат“, казва Митко, като ми праща една снимка в страховита поза и двамата се заливаме в бурен смях. Животът на този весел, забавен и самоиронизиращ се „почти 45-годишен“ мъж е изтъкан от контрапункти… Димитър Владиков е адвокат по инвестиционно право, професор по бизнес английски, филолог и директор на българското училище в Шанхай, автор на 8 книги… И от друга страна – шесткратен шампион на България по таекуондо, треньор по кикбокс на китайци, авантюрист, пътешественик и луда глава. Но всички свои успехи той поставя на заден план: една жестока лична трагедия го запраща на другия край на света – в Китай.

Преди семестър 2021–2022 г.

Казва, че само е роден в Плевен, иначе си е от Благоевград. Там му минават детството, университетските години, там среща и голямата любов на живота си. Живее в един краен квартал – Грамада, населен с доста криминално проявени жители. Заедно с другите деца играе футбол в махалата, краде череши по лозята и по градините на хората. Отличник е, но и буйно дете. Изключват го от училище заради едно кроше. Като отличен ученик го слагат на първия чин, а зад него един повтаряч постоянно го тормози да преписва от него, като му лепи на гърба листчета с обиди. На Митко му кипва и го фрасва в лицето, като му чупи зъб, разказва той пред „Труд“.

От малък се захласва по съдебните криминалета. Гледа смелите и борбени адвокати и си мечтае един ден да стане като тях. Завършва английската гимназия в Благоевград и право и българска филология в Югозападния университет, като втората специалност – с отличие.

Жени се по любов за своята единствена Мария и двамата живеят щастливо… Докато в един момент, когато се връщат от пътуване в Япония, на Мария й откриват агресивно протичащ рак. Това става през юни 2014-та, а през юли нея вече я няма. Митко е съкрушен, дори му минават мисли за самоубийство. Есента, като се стяга малко, решава да замине далече, далече, там, където се надява по-малко да го боли от загубата. Праща CV-та насам-натам и избира Китай.

От град Ханджоу, който е на 45 минути от Шанхай, му предлагат да преподава в един колеж. И така започва неговото

странстване по китайски градове

На 25 октомври 2014-та каца в Ханджоу. В университета по земеделие и гори „Джъджиян“ първия семестър преподава международно търговско право. След това продължава с бизнес английски.

През 2015-та се мести в Шанхай и 3 години и половина преподава базов английски на стюардеси. През 2018-та лятото преподава в Пекин български език на китайчета. Там се свързва с посолството и тъй като е с българска филология, му предлагат да учи българчетата в неделното училище, става и негов директор.

Първа снимка в клас от този семестър във Финансовия колеж в Ханджоу.

През 2019-та се връща в Шанхай, където е приет с пълна стипендия за докторантура в университета „Джаотонг“. След първия семестър напуска, защото се оказва, че като преподавател ще получава 5 пъти повече, отколкото като докторант. От 2020-та преподава публично говорене в университета „Джаотонг“ в Шанхай. От тази учебна година отново е в Ханджоу, където преподава бизнес английски във финансовия колеж на университета.

Завършване на семестъра в Шанхай.

„Китайският не е чак толкова труден език, колкото смятат някои – казва той. – Изкарах един 3-месечен курс и това е. Другото съм учил сам и от китайките, с които съм живял. На курса по-скоро заздравих граматичните основи и постройката на изреченията. Моят китайски е на разговорно ниво, не мога да водя лекции на него, но имам винаги китайска асистентка в клас, която се намесва при нужда.“ Студентите го обичат, за всички тях и за колегите си той е професор Дими.

Преди няколко дни деканът на университета го помолил да направят връзка с български университети за обмен на студенти и програми. Да може от следващата година български студенти да учат в Китай на пълна стипендия и обратното – китайски младежи да идват в България. „Аз вече съм пращал десетина китайски студенти в ЮЗУ в Благоевград, но тъй като това е финансов колеж, ще се свържа с колегите от висшите училища по застраховане и финанси“, казва Димитър.

Като рекламно лице на един фитнес.

След 10 години практика като адвокат по инвестиционно право в България днес Димитър Владиков и от другия край на света

продължава да помага на Родината си

В България той се е занимавал основно с представяне на страната ни като инвестиционна дестинация. „И в момента сме приятели с някои от клиентите ми, директори на големи мултинационални компании. Помагам им да инвестират в България“, казва Димитър.

В Китай пък днес той помага на местните бизнесмени да си отворят компании в България, съответно да прехвърлят определени капитали и да започнат някакъв бизнес. С което всъщност помага на страната си. „Само миналата „вирусна“ 2020 година двама мои клиенти вкараха милиони в България“, смее се Димитър.

В клетката при страшния тигър.

Не е ли нахалство да преподаваш източни бойни изкуства в страната, където са се зародили? „Ние, българите, сме с много здрав дух, много бойци като характер, като манталитет – казва Митко. – Китайците са много меки, много дипломатични. Във фитнесите са едни слабички такива азиатци, които дори се притесняват да ударят човек. Докато ние сме много по-бойни.“

В родината на бойните изкуства Димитър пристига със сериозен бекграунд – черен колан, втори дан и 6 шампионски титли по таекуондо. Има и сертификат за треньор по MMA. Между 2015-та и 2019 г. активно води групи в Шанхай. Там обаче таекуондото е включено в учебната програма, младежите не проявяват интерес и Митко минава на други спортове – муай тай, кикбокс. „В Тайланд преди 2 години много ми хареса тяхното традиционно бойно изкуство, тайландският бокс, муай тай. И оттогава се запалих и продължавам да си го тренирам и тук“, казва Митко.

Обиколил е 3 континента,

посетил е 36 държави

и се определя на шега като луд авантюрист. Често преследва тръпката от адреналина. В Патая, Тайланд, в парка на тигрите си купува скъп ВИП билет, за да влезе в клетката на големите охранени 300-килограмови животни.

С него влизат двама дресьори с електрошокови палки. „И ти гледаш тайландците, гледаш го това огромно животно и си казваш, че ако нещо реши, никакви противошокови палки и източни бойни хватки не могат да те спасят“, смее се Митко. Той успява да запази хладнокръвие, както го съветват дресьорите, започва да гали леко тигъра и дори ляга върху него като на възглавница.

Едно от най-силните му преживявания е в манастира Шао Лин. „Нали едва ли не цял живот тренирам източни бойни спортове, исках да видя къде са се зародили“, казва Митко. Още първата година тръгва натам. Легендарният манастир сега е туристически обект. Димитър пътува цял ден с влак, автобус и после се катери пеша в планината. Пристига, когато портите на манастира вече са затворени за посетители.

Фитнес V-lab в небостъргача К11 в Шанхай.

„Явно съм бил много убедителен пред пазача, обясних му, че идваме от другия край на света и искаме да влезем само в двора, да направим няколко снимки и да разгледаме. По това време монасите имаха молитва и той отвори портите… Уникално място, пропито с този дух от векове. Енергията е наистина впечатляваща“, споделя Митко.

Когато молитвата приключва, той успява да си поговори с монасите. Разбира, че има 3 вида монаси. Едните само развеждат туристите, други се занимават с демонстрации на бойни изкуства – скачат, огъват мечове, ножове. И третите, истинските монаси, си спазват будизма, не пият, ядат само ориз и зеленчуци. Техният начин на живот е такъв, какъвто е бил преди векове.

Написал е 7 книги

„Миналия семестър си изпълних още една мечта – публикувах първия си учебник по бизнес английски Business English Course. Той излезе тук, в Шанхай, и това ми е седмата книжка и първият учебник“, споделя Митко. Преди това има роман, два сборника с разкази, два с пътеписи, участва и в сборник с правни статии Legal Guide. Осмата книга, в която описва пътешествията си по острови, е почти готова.

Книгата му Around the World е излязла в американско издателство и се продава и в Amazon. Как е успял? „В Съединените щати литературен агент се грижи за намиране на издателство и промотиране. Просто имам добри контакти по света“, обяснява Митко.

„Тук, в Азия, още 7 книги да напиша, няма да ми стигнат да опиша всички приключения – казва той. – Шанхай е космополитен град, с 25 милиона население, неповторима смесица от източна култура и от навлизането на модерните технологии. Тук всичко се плаща през телефона, нямаш нужда от портфейл и паспорт. Има огромни небостъргачи, тук е и 632-метровата „Кула“ – втората най-висока сграда в света след „Бурж Халифа“ в Дубай.“

При толкова много занимания, каква ли е неговата представа за успех? „Може би ще те изненадам, обаче моята представа за успех беше семейният живот – казва Митко след дълга пауза. – Аз най-щастлив съм се чувствал в деня на моята сватба с Мария… Оттам нататък вече другото го приемам просто като част от играта…“

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Българин работи над хапче срещу COVID мутациите

Д-р Ивелин Георгиев е част от екип учени от Нашвил, направил революционно откритие

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Българин от САЩ е част от екип от учени, които обявиха, че са направили ново революционно открие, което ще помогне в борбата на човечеството срещу коронавируса. Става дума за намирането на антитяло, което е ефективно срещу множеството мутации на заразата. В близко бъдеще е възможно то да бъде приемано под формата на таблетка.

Откритието е направено от учени от университета Вандербилд в Нешвил, сред които е и българинът д-р Ивелин Георгиев.

Технологията, която учените разработват, помага за откриването на антитела, които могат да неутрализират както COVID-19, така и други вирусни инфекции.

Д-р Георгиев и негови колеги успяват да изолират моноклонално антитяло от пациент, който се е възстановил от COVID-19, което показва мощна неутрализация на вируса. С тази нова технология учените смятат, че коронавирусът ще бъде

по-малко вероятно да мутира

за да избяга от антитяло, което не е „виждал“ преди.

„Тази технология е много вълнуваща по няколко причини. Основната е, че можем да търсим антитела по много ефективен начин. Да кажем, в случая с коронавирус, други технологии, които се ползват за откриване на моноклонни антитела, могат да ползват 1 или 2 варианта на вируса. С нашата технология можем на практика да сложим колкото искаме варианти. Затова много по-ефективно можем да намираме антитела, които да са ефективни срещу различните варианти“, обясни д-р Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Все още се обсъжда под каква форма ще се приемат новооткритите моноклонални антитела.

„Възможно е в близко бъдеще да бъде и като таблетка. Моноклонни антитела се ползват в много различни индикации, това също не е нова технология. Просто трябва да се намери

правилното антитяло

посочи д-р Георгиев.

Все още не може да се говори за панацея срещу новите варианти на COVID, но това е голяма стъпка в тази посока, смята директорът на програмата „Вандербилт“ по изчислителна микробиология и имунология и асоцииран директор на Института по инфекция, имунология и възпаления.

Д-р Георгиев прогнозира, че ще са необходими поне още 2-3 години за създаването на ефективно лекарство срещу коронавирус.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Българско семейство пробяга маратона в Чикаго

Публиката ни подкрепяше и мотивираше, сподели Даниела Иванов

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимки: Daniela Ivanov/Facebook

Българско семейство пробяга маратона в Чикаго и неговите малко повече от 42 километра. „Мога официално да кажа, че аз и съпругът ми завършихме един от 6-те най-големи маратона в света“, написа в профила си в социалната мрежа Даниела Иванов. Малко по-късно тя благодари на всички, които са дарили за нейната кауза – подкрепа за онкоболните.

Даниела сподели, че бягането е било невероятен опит, но също и едно от най-тежките неща, които е правила досега.

„На маратона имаше повече от 35 000 бегачи и олимпийци“, сподели още Даниела.

Тя разказа и за организацията на бягането, която според нея е била много добра. Навсякъде е имало помощни екипи и пунктове за вода, охрана, както и възторжена публика, която е подкрепяла маратонците и ги е мотивирала.

„Миля 18 определено беше

най-голямото предизвикателство

за мен. Всеки път, когато исках да се откажа, съпругът ми непрекъснато ме окуражаваше“, разказа още Даниела.

На финала тя и мъжът й били посрещнати от децата им и майка й, а също и от племенника, сестра й и леля й, става ясно от разказа й в социалните мрежи.

Тази година етиопецът Сейфу Тура спечели маратона в Чикаго, като победи бившия шампион от Америка Гален Руп. Тура се откъсна от Руп и кениеца Ерик Киптануи във финала на състезанието и завърши с време 2:06.12 часа.

Това беше трета победа за етиопеца в класическата дистанция от 42.195 км след успехите му в Шанхай и Милано през 2018 година. Шампионът от 2017 година Руп пресече финала за 2:06.35, а Киптануи остана на още 16 секунди зад американеца.

При жените победителка стана кенийката Рут Чепнгетич с време 2:22.31 часа. Актуалната световна шампионка изпревари американките Ема Бейтс (2:24.20) и Сара Хол (2:27.19).

Маратонът в Чикаго традиционно

събира българи от цяла Америка

които мерят сили с най-добрите маратонци в света. Някои от тях не пропускат нито едно от изданията му и тичат не за да се състезават, а за удоволствие.

Преди две години Георги Кърджалийски от Чикаго пробяга 42-те километра в името на децата на България. Каузата му тогава бе за осигуряване на по-добро образование на децата в Родината, независимо от социалния им статус.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА