За православните християни 9 септември, вторият ден след празника Рождество на света Богородица, бележи деня на нейните родители - праведните Йоаким и Анна. На 9 септември отбелязваме празника на ония свети съпрузи, от които след горещи молитви към Бога се родила света Дева Мария, удостоила се да стане майка на нашия Господ Иисус Христос.

Затова и тях ги наричаме „богоотци” (богородители), каквито са Авраам, Исаак, Яков, Давид от праотците на Иисус Христос, понеже от тях по кръвна линия се родила светата Дева Мария. Родителите пазели малката Дева Мария като зеницата на окото си, защото знаели, според особеното Божие откровение, че тя ще донесе светлина на целия свят.

Поради това те я възпитавали с такова старателно внимание, каквото подобавало на тази, на която предстояло да стане Майка на нашия Спасител. Те я обичали не само като своя дъщеря, която толкова дълго очаквали, но я почитали и като своя господарка, като помнели думите, които ангелът казал за нея и като предвиждали духом какво ще се извърши над нея. А тя тайнствено обогатявала с нея и своите родители. 

Когато Мария станала на три години, родителите й я въвели тържествено в Господния храм, съпровождайки я със запалени светилници, и я посветили на служение Богу, както били обещали. Няколко години след въвеждането й в храма св. Йоаким умрял на 80-годишна възраст. Останала вдовица, света Анна оставила Назарет и дошла в Йерусалим, където живеела близо до своята Пресвята Дъщеря, непрестанно молейки се в Божия храм.

След като преживяла в Йерусалим две години, тя починала на 79 г. от рождението си. На този ден две малки български обители отбелязват своя годишен празник. Едната е закътана в полите на планината, където всъщност сплитат полите си Витоша и Плана планина. Бистришкият манастир „Св.св. Йоаким и Анна“ се намира на около 2 км (по пешеходна пътека или по черен път югоизточно от с. Бистрица – в местност, засадена с вековни дъбове - единствените в цялата околност.

През 1925 г. тук са намерени останки от стара сграда, а от 1947 до 1949 г. по инициатива на отец Драгомир Котев е построен нов манастир с храм „Св.св. Йоаким и Анна“. Част от иконите в църквата са дело на отец Драгомир. До манастира има извор с лековита вода. Другата обител, където също ще се отбележи особено тържествено паметта на свети Йоаким и Анна, се намира в Източна Стара планина.

В обителта на тяхно име, изградена още през 10 в., но разрушена през османското робство, векове наред не е имало никакъв живот. В първата половина на 20 в. местен учител разкрива останки от древен храм, а от 1994 г. започва възстановяването на обителта в този вече почти изцяло населен с мюсюлмани район. 

Имен ден днес празнуват Ана, Анна, Анка, Ана, Ани, Аника, Аница, Анушка, Анита, Анелия, Анета, Анабел, Анчето, Яна, Янка, Вилиана, Яким, Аким, Еким, Ачо, Янко, Янчо, Яко, Йоаким. Тези имена имат имен ден и на 9 декември – Зачатие на Света Анна – денят, в който заченала Дева Мария.