Открийте ни и в

Имиграционни Канада

Канада – новият рай за мигрантите

публикувано

на

Чарлс Форан, „Гардиан“

С началото на 2017 г. Канада може да се окаже последната имигрантска нация. Канадското правителство, както и по-голямата част от населението, вярват в ценността на имиграцията. През 2016 г. страната прие около 300,000 новодошли, включително 48,000 бежанци, и иска те да станат пълноправни граждани на държавата. Всъщност 85% от постоянните жители на Канада имат гражданство. Наскоро имаше определени опасения относно допускането на самотни арабски мъже, но иначе Канада приветства хора от всякакъв произход и с всякаква вяра. Торонто е един от най-многообразните градове в света, като половината му жители са родени извън страната. Ванкувър, Калгари, Отава и Монреал също не са далеч от тази статистика. Годишната имиграция е около 1% от 36-милионното канадско население.

На фона на това 2016-а беше втората поредна година, в която в много западни държави се засилиха антиимигрантските настроения. В много държави национализмът избуя, черпейки сила от фактори като расизъм, дискриминация и реч на омразата. В сравнение, почти безгрижната позиция на Канада за приемане на новодошли може да изглежда наивна. Но не е. Има практически причини за това вратите да се държат отворени. През 90-те години ниската раждаемост и застаряването на населението започнаха да забавят естествения прираст на страната. Преди 10 години 2/3 от ръста на населението се дължаха на имиграцията. До 2030 г. прогнозите са този ръст да достигне 100%. Икономическите ползи също са повече от очевидни, особено ако пълноправното гражданство се постави като цел. Правителството го повтаря, статистиката го потвърждава, всички канадци го виждат – многообразието подхранва, а не подкопава просперитета. Но въпреки чисто практическите съображения в това да останат имигрантска страна повечето канадци също така са философски предразположени към това да са по-отворени – поведение, което на мнозина други се струва объркващо, дори безотговорно.

Канадският премиер Жустен Трюдо формулира това в свое изказване пред „Ню Йорк таймс“, заявявайки, че Канада може да стане „първата постнационална държава“. „В Канада няма обща същностна идентичност“, допълни той. Коментарът, направен през 2015 г., не предизвика никакво вълнение в Канада, но когато германският министър по европейските въпроси разбра за него, беше шокиран. „Никой европейски политик не може да каже такова нещо“, заяви той. Мисълта беше прекалено радикална. За европееца естествено моделът на националната държава остава свещен и неприкосновен, без значение колко нестабилен или неубедителен е той в ерата на глобалната миграция и заличаването на границите. Модерната държава като концепция за относително монолитна етнически и религиозно група хора, управлявана от международни закони и пазена от национална армия, е отличителен белег на Европа. Да кажеш на италианците или французите, че нямат „обща същностна идентичност“, вероятно не е най-добрата предизборна стратегия. За канадците, от друга страна, това изказване не представляваше нещо необичайно.

Трюдо всъщност можеше да поеме по друг път – давайки израз на тревогата сред канадците, че им липсва обща идентичност. Но той не го направи. Канадският премиер очерта, макар и индиректно, основополагащ принцип за Канада в ХХI век. Страната най-накрая може би е на етап, при който преминава към постнационализъм. По някакъв начин канадците винаги са мислели различно за своя континент като за обширни земи, заимствайки идеи от местните общества. От момента, в който европейците започнали да пристигат в Северна Америка, те били приветствани от местните, приучени да оцеляват и да процъфтяват на фона на много различни идентичности и обвързаности. Тази добронамереност често е била предавана по време на късния XIX в. и ранния ХХ век, когато канадските заселници причинили сериозни вреди на местното население. И въпреки че вследствие на това се е запазил един значителен дисбаланс, същото важи и за влиянието – моделът на алтернативния начин за принадлежност.

Разбира се, не всички канадци са съгласни с това. В Канада също има единични нападения срещу джамии и синагоги. Но 80 процента от канадците смятат, че мигрантите обогатяват страната. Канадската общественост и големите партии дори са на мнение, че квотите за прием на мигранти трябва да бъдат завишени. Мултикултурализмът в Канада е правителствена политика и отдавна не е мръсна дума, както в много европейски страни.

Според данните от преброяването на населението през 2001 година в Канада живеят 33 етнически групи, наброяващи повече от 100 хиляди души. А 10 етнически общности дори наброяват над един милион души. Тогава 16 процента от населението на страната са спадали към „видимите малцинства“. Така канадската статистическа служба обозначава хората, които не са нито коренни жители, нито произхождат от Европа. Десет години по-късно – през 2011-а – те вече са били 19 процента от населението на страната. Прогнозите са, че през 2031 година „видимото малцинство“ ще съставлява цели 33 процента от населението и вече няма да може да бъде определяно като малцинство.

За разлика от американците, които очакват, че идентичността на мигрантите ще се размие в общата американска култура, Канада залага на многообразието и не оказва натиск за адаптация към местната култура. Тоест канадската политика за миграцията и интеграцията не цели нито претопяване, нито създаването на хомогенно население, както е в Европа.

Канадският философ Маршъл Маклуън, който въведе понятието „глобално село“, заяви още през 1963 година, че „Канада е единствената страна на Земята, която може да се оправя и без национална идентичност“. Дали обаче Канада действително е голямото изключение в миграционната политика? И ако да, дали ще остане изключение?

Резултатите от последната анкета на института „Ангус Райд“ от октомври 2016 г. показват известни противоречия: 68 процента от анкетираните заявяват, че са доволни от интеграцията на мигрантите, които познават. Също толкова голям дял от участниците в допитването обаче очаква мигрантите да се адаптират по-добре, а цели 79 на сто смятат, че миграционната политика трябва да служи на икономическите интереси и тези на трудовия пазар, а не на желанието на хората да бягат от кризисните региони.

Представителката на консервативния лагер Кели Лейч е против сегашната миграционна политика и се опитва да подражава на Доналд Тръмп. „Елитите се държат така, сякаш миграцията не е тема“, казва тя напълно в стила на бъдещия американски президент. Лейч пледира за това силите за сигурност да правят щателни проверки на всички мигранти, като визира преди всичко мюсюлманите. През май консерваторите ще си избират нов председател и Кели Лейч води в нагласите. Ако тя се пребори за лидерския пост, на следващите избори може да се изправи срещу либерала Трюдо.

„Не са изключени изненади от популистите и в Канада. Същите сили, които направиха възможен „Брекзит“ във Великобритания и Тръмп в САЩ, ги има също и в Канада, макар да действат по-приглушено“, казва Франк Грейвс от Изследователския институт ЕКОС.

 

Канада насърчава културното многообразие: модно ревю на хиджаби в Торонто

Обама с похвала към Трюдо: „Светът има нужда от повече Канада“

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Имиграционни Канада

Заради пандемията: мъж не може да прибере съпругата си в Канада от Индия 13 месеца

Равдийп Сингх Хана се жени през декември 2019 година в Индия, но заради пандемията вече повече от година е отделен от съпругата си

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Facebook

Съпрузи, които чакат имиграционните документи, за да се съберат в Канада се оплакаха, че документите им се обработват вече повече от година.

Двамата заявиха, че са очаквали закъснения заради пандемията на COVID-19 – но не и нещо подобно.

„Всеки изминал ден просто седенето и чакането и надеждата, че нещо ще се случи, става все по-депресиращо“, казва 31-годишният Равдийп Сингх Хана.

Мъжът, който е постоянен канадски гражданин се оженил за съпругата си Чаманджот Каур в Индия през декември 2019 г. и веднага подали документите й, за да се върне тя с него в Канада.

Но въпреки многократните призиви към Центъра за обработка на делата за имиграция, бежанци и гражданство в Мисисага, Онтарио и към неговия член на парламента, и дори протести пред сградата, Хана сега е един от няколкото, които казват, че нямат друг избор, освен да говорят публично за своето чакане.

Отначало, разказва той, нещата вървели гладко.

„Много се надявах тя да бъде с мен до месец-два заради процеса, скоростта, с която вървеше процесът. Но след това се случи пандемията и всичко беше затворено“, каза Хана.

Мъжът обяснява, че последната актуализация, която е получил от офиса за обработка на документите, е била преди повече от година, на 9 март 2020 г. Там в описано, че жена му е преминала медицинските изисквания на IRCC. Хана твърди, че са минали 13 месеца, откакто е видял жена си за последно.

Стресът и безпокойството, причинени от тишината оттогава, казва той, започват да оказват своето влияние.

„Страдах от депресия и ми беше поставена диагноза гастрит, предизвикан поради стрес“, каза той, заболявания, от които той не е страдал преди това.

Муджибашараф Дабгар е изправен пред подобен проблем с Центъра в Мисисауга.

„От февруари 2020 г. до сега не сме получили нито една новина или актуализация от този офис“, каза той.

Дабгар се жени за жена си през ноември 2019 г. Подобно на Хана, и той обяснява, че нещата са вървели гладко, до началото на пандемията.

„Обадих се в офиса и те разказаха същата история“, обясни той. „Поради COVID работят по-малко хора.“

След многократни запитвания от CBC News, IRCC обявяват, че пандемията е имала различни ефекти върху техните офиси „в зависимост от географското им местонахождение“.

„Личната работа в Мисисауга беше ограничена по-рано и за по-дълго от другите офиси. Ние обаче сме въвели инициативи, които позволяват отдалечена работа, когато е възможно, и инициативи за обслужване на клиенти, които да помогнат за справяне с последиците от пандемията за клиентите. Ние продължаваме да рационализираме процесите и да намираме ефективност, където е възможно “, заяви говорителят Реми Ларивиер.

В изявлението се казва още, че блокирането на процесите по обработка на документите изглежда изолирано само в офиса в Мисисога. Но що се отнася до това колко дълго семействата ще чакат документите им да бъдат обработени, отделът все още не може да каже.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Властите в Канада възобновяват тестовете за гражданство след 8 месеца прекъсване

Тестът ще се проведе онлайн

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Департаментът по имиграция в Канада възобновява тестовете за гражданство, които бяха преустановени от осем месеца заради пандемията. Ще бъдат спазени всички предпазни мерки, за да се осигури правилната идентификация на тези, които правят тестовете онлайн.

Канадската служба за имиграция, бежанци и гражданство пуска днес нова виртуална платформа за тестове за гражданство. Първоначално малка група ще имат възможност да се явят – около 5 000 души, които са имали дати преди пандемията, а впоследствие са били отменени.

Службата заяви, че платформата ще бъде тествана през следващите няколко месеца и повече хора ще бъдат поканени да я използват – вероятно в началото на следващата година, след като докаже, че е надеждна.

Канада търси 1 милион имигранти

Преди да започнат теста, участниците ще бъдат помолени да потвърдят самоличността си, предоставяйки лична информация, ще трябва да си направят снимка с документите за самоличност, преди тестът да започне. Системата ще прави снимки на участниците по време на теста.

Форматът на онлайн теста ще бъде същия както при „личния тест“ – с 20 въпроса и 30 минути за попълването им. Имиграционната служба написа, че хората не трябва да се свързват с отдела, а ще бъдат поканени и уведомени посредством имейл.

Хората също могат да изчакат да се явят на теста на място в службата, но не е ясно кога точно това ще е възможно.

На 14 март службата отмени всички тестове за гражданство, изслушвания и интервюта. По това време церемониите за гражданство също бяха спрени, но оттогава бяха възобновени като виртуални събития.

Преди коронавирусът властите бяха започнали да разработват нова програма за модернизация на процеса, включително чрез онлайн тестове.

Канада приема над 400 000 мигранти догодина

Днешната новина е добре дошла за хилядите новодошли, които не успяха да получат необходимите документи заради пандемията. Всички кандидати за гражданство на възраст между 18 и 54 години трябва да преминат теста, за да станат канадски граждани.

Гражданството позволява на имигрантите да гласуват и да получат паспорт.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Имиграционни Канада

За българите във Ванкувър: Организират изнесени консулски дни за BG документи

​Плащането ще става само кеш, като срещу сумата ще се издава касова квитанция

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Генералното консулство на Република България в Торонто организира изнесени консулски дни във Ванкувър, Британска Колумбия.

Консулските дни са предвидени за 4-ти и 5-и декември, 2020 година и ще се проведат на адреса на офиса на почетния консул на Република България в града – г-н Рон Сух ( 2571 Smith Street Richmond, BC V6X2J1) .

Записванията, както и въпроси, свързани с часовете и актуалните параметри за паркиране, наличие на транспорт (метро и автобуси) както и логистиката около ползотворното провеждане на консулските дни ще са поверени на Българо-канадското дружество във Ванкувър, Британска Колумбия (https://www.bcsbc.ca/) Записванията ще стават на email: [email protected]

По време на престоя на нашите служители в града ще имаме удоволствието за първи път да имаме със себе си мобилна станция за снемане на биометрични данни, съответно за подаване на заявления за подновяване на паспорти, лични карти, шофьорски книжки.

ПОДАВАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЕ. ПРИДРУЖАВАЩИ ДОКУМЕНТИ

Процедурата започва с подаване на заявлението пред служител на консулската служба. От всеки апликант се снемат биометрични данни, които включват снимка и два пръстови отпечатъка (когато става въпрос за издаване на паспорт) . При подаване на заявление за издаване на лична карта и свидетелство за управление на МПС пръстови отпечатъци не се снемат.

Заявленията се подават САМО лично и се попълват от апликанта.

Изисква се представяне на предишния документ от същия вид, за който се кандидатства. Ако той НЕ може да бъде представен, следва да се попълни декларация за неговото изгубване, кражба, принудително отнемане, повреждане или унищожаване, като се посочва периода, в който това е станало. Образец от декларацията можете да намерите:

https://www.mvr.bg/…/01bd20b0-deklaracia_17…

При необходимост от задържане на невалиден паспорт заради положени в него визи или налични гранични печати, това се допуска след подписване на декларация, че ще бъде върнат след отпадане на необходимостта от задържането му.

Образец на декларацията:

https://www.mvr.bg/…/109eb062…

Заявлението за издаване на СУМПС се придружава задължително с медицинско свидетелство за извършени прегледи при очен лекар и доктор по вътрешни болести. Изисква се и декларация от заявителя, че обичайното му пребиваване не е в друга държава – членка на Европейския съюз, и че не е притежател на валидно свидетелство, издадено от държава – членка на Европейския съюз. Подробности вижте на :

https://www.bgconsultoronto.info/shoforska-knizhka

Заявленията за издаване на БЛД на деца под 18-годишна възраст се приемат, ако са придружени с българско удостоверение за раждане, и ако бъдат подписани в консулската служба, съответно от един от родителите – при подаване на заявление за издаване на лична карта, и от двамата родители – при подаване на заявление за издаване на паспорт.

При подаване на заявление за паспорт се допуска полагане на подпис само от един от родителите, ако е представено:

Нотариално заверено пълномощно от името на другия родител – на български или чужд език, в който случай то следва да бъде преведено. Пълномощното трябва да съдържа заявено съгласие от страна на другия родител за издаване на паспорт;

Съдебно решение за ЛИШАВАНЕ от родителски права на отсъстващия родител /не следва да се бърка с решение, с което упражняването на родителските права се предоставя на единия от родителите/;

Окончателен съдебен акт на български или чуждестранен съд, който постановява на детето да бъде издаден паспорт без съгласието на единия от родителите;

Документ, удостоверяващ, че другият родител е починал;

Влязло в сила съдебно решение за връщане на дете съгласно Хагската конвенция за гражданските аспекти на международното отвличане на деца или Европейската конвенция за признаване и изпълнение на решения за упражняване на родителски права и възстановяване упражняването на родителските права, СЛЕД СЪГЛАСУВАНЕ с Министерството на правосъдието.

СРОКОВЕ

Сроковете за издаване на БЛД при подадено в чужбина заявление са 45 дни за обикновена поръчка, и 30 дни – за бърза поръчка.

ДОСТАВКА

Министерството на външните работи предлага възможност за УСКОРЕНА ДОСТАВКА на готовите БЛД до Генералното консулство в Торонто, въз основа на сключен договор за куриерска услуга при преференциални цени с DHL – България.

https://www.bgconsultoronto.info/dhl

В платежното нареждане задължително трябва да бъде вписано:

Инициалите BDS;

Toronto – (името на града, в която е разположена консулската служба и където следва да се получи вече изготвен личен документ);

Трите имена на лицето, на което ще бъде издаден документ за самоличност;

След извършване на плащането копие от платежното нареждане се предоставя по имейл на [email protected]

ПОЛУЧАВАНЕ НА ГОТОВИ ДОКУМЕНТИ

Издадените БЛД се получават лично, или от упълномощено ПРИ ПОДАВАНЕТО на заявлението лице. Упълномощаването става чрез вписване на личните данни на упълномощеното лице в специален раздел на заявлението за издаване на БЛД.

​Консулската служба предлага възможност за изпращане на готовите документи и по пощата, ако заявителят ПРИ ПОДАВАНЕ на заявлението е заявил това, и декларира писмено, че поема риска от изгубване на документа. Образец на декларацията ще Ви бъде предоставен на място.

Изисква се представянето на самоадресиран и предплатен плик само от UPS или ExpressPost на Canada Post с номер за проследяване на пратката.

Забележка. Горната информация не обхваща всички специфични казуси, които биха могли да възникнат в практиката.Целта й е да бъде предоставена най-обща информация относно процедурите по издаване на БЛД.

Отделно от българските лични документи по време на изнесените консулски дни ще можете да заверите пълномощни, декларации или други документи, от които се нуждаете. Ще можете да легализирате документи, които предварително са заверени от Global Affairs of Canada, декларации и пълномощни във връзка с издаване на ЕГН и удостоверение за раждане на деца, както и Декларация от родител/и за напускане на дете от територията на РБългария

(https://www.mvr.bg/…/%D0%B0%D1%86palnomoshtno…)

При необходимост за заверка на пълномощни за продажба на имот и необходимите за това декларации намерете формуляри на нашата страница:

https://www.bgconsultoronto.info/blanki-obrazci

Получаването на готовите пълномощни също се осъществява по пощата. Отново се изисква представянето на самоадресиран и предплатен плик само от UPS или ExpressPost на Canada Post с номер за проследяване на пратката.

Умоляваме за по-бързото протичане на процеса всички документи за самоличност да бъдат ксерокопирани в два екземпляра, дори и тези, които смятате да оставите при нас, поради изтекла валидност. За което благодарим.

​Плащането ще става САМО КЕШ, като срещу сумата ще се издава касова квитанция.

​За всички въпроси можете да ни търсите на :

+1 416 696 2420; Emergency line: +1 416 892 1738

https://www.bgconsultoronto.info/; twitter: @BulgariaToronto; Instagram: @BulgariaToronto

https://www.facebook.com/TorontoBulgaria/

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА