Page 24 - BG VOICE Канада Брой 11 (454), 18 март 2020 г.
P. 24

 BG VOICE
Как българските бизнеси в САЩ
оцеляват в условия на епидемия
 СВАЛЕТЕ СИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ BG LINKED И ПУБЛИКУВАЙТЕ БЕЗПЛАТНА МАЛКА ОБЯВА В РЕАЛНО ВРЕМЕ
     Компаниите разпускат служители, работят дистанционно и понасят загуби заради кризата със заразата
  ГАЛИНА ПЕТРОВА
[email protected]
Извънредното положение в страната и предприети- те мерки от правителство- то засягат всички бизнеси и потребители. Някои фирми избраха да затворят офиси и да пуснат служителите си в отпуск, други нареди- ха на работниците си да работят дистан- ционно от вкъщи. „Телефонът ми не спи- ра да звъни, постоянно разговарям с клиенти, а авиокомпаниите почти не от- говарят“, казва Марчела Челебиева от туристическа агенция Marchela Travel. Тя се занимава с огромната вълна на обър- кани пътуващи, които са в шок от настъ- пилите промени, свързани с полетите по цялото земно кълбо. „В момента само Turkish Airlines работят без промяна“, каз- ва Челебиева „Повечето пътници опит- ват да получат обезщетение или кредит за пътуване в бъдеще. Най-често обаче компромисите, които правят компании- те, е да дадат на пътуващите да променят датата на полетите до края на годината без глоба“, обяснява Марчела Челеби- ева. - Всички хора отменят полетите си масово или търсят пълно обезщетение. Авиокомпаниите си променят полити- ките ежедневно заради страни, които за- тварят границите си“. От съображения за сигурност тя е пуснала персонала си да работи дистанционно от вкъщи с клиен- ти по телефона и онлайн.„На този етап не мога да разбера колко точно ме засяга, но всяка продажба, която се връща, е за- губа за компанията ми“, казва Челебиева.
Според изследване на New York Times зъболекарите и асистентите в
зъболекарски кабинети са с най-голям риск
от заразяване
с вируса, следвани от парамедиците и медицинския персонал. Д-р Диляна Ан- гелова от Аrtistic Cosmetic Dentistry каза, че офисът им няма да работи до 31 март. „Това ще ни засегне много сериозно, въ- преки че наемът и вноските по заеми и дължимите данъци са отложени засега, ние трябва да платим заплати“, казва д-р Ангелова. „Ще приемаме само спешни случаи“, обясни зъболекарката. - Всички други процедури като пломба и почист- вания са отменени“.
Българските салони за красота в пред- градията на Чикаго също спазват пре-
поръките на властите. „NK Beauty Salon“ няма да работи в следващите две седми- ци „Решението да затворя салона взех в неделя вечер, като до този момент нямах нито един отменен час“, казва Наталия Калева. „Финансовите щети със сигур- ност няма да са малки, особено имайки предвид, че тези мерки са взети за нео- пределен период от време“, добавя тя. От Maggie Laser Skin Care също казаха, че няма да работят до края на месеца. „Поч- ти всички часове са ни отменени“, заяви Магдалена Бакова, собственик на салона.
„Ние работим нормално тази седми- ца“, казва Янка Стойчева от българската аптека „Глория“ в чикагското предградие Нордиж. „Всичко обаче е много скъпо. Цените на медикаментите са много по-
Сн.: Герд Алтман/Pixabay
скъпи, както и на доставката им“, доба- вя Стойчева. Паниката около заразата от коронавирус обаче тласка повече хора да пазаруват лекарства и да се запасят в най-необходимото. „Купуват се предим- но витамини и лекарства за имунната система, казва Янка Стойчева. - Хората се запасяват както с хранителни продукти“.
Ние работим с удължено работно вре- ме в събота, казва Саша Иванов от „State Farm“ в Palatine. „Трябва да сме на разпо- ложение точно в този момент, в който хо- рата имат нужда от застраховка“. От ней- ната компания обаче призовават хората, ако са имали контакт с болни, да не идват на място в офиса, а да им се обадят по те- лефона.
Повечето транспортни компании ос-
         24
18 - 24 март 2020 г.














































































   22   23   24   25   26