Page 27 - BG VOICE Канада Брой 11 (454), 18 март 2020 г.
P. 27

 BG VOICE
Как да си направим домашен
дезинфектант за ръце
CDC препоръчва да се мият ръцете със сапун и вода, когато е възможно
 СВАЛЕТЕ СИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ BG LINKED И ПУБЛИКУВАЙТЕ БЕЗПЛАТНА МАЛКА ОБЯВА В РЕАЛНО ВРЕМЕ
         Вусловията на пандемия от ко- ронавирус всички в Амери- ка побързаха да се презапа- сят с дезинфектиращи гелове за ръце и в момента е много трудно да се намерят по магазините.
Можете обаче да си направите дома- шен гел. Използват се само три състав- ки, но е възможно и те да са изчерпани. Експертите съветват да внимавате мно- го с пропорциите, за да може гелът да е ефективен, но също и да не изсуши пре- калено много кожата ви и да я нарани, а с това и да я направи по-лесна мишена за бактериални инфекции.
Гел за ръце или сапун?
Болшинството експерти казват, че из- ползването на обикновен сапун и вода е по-добрият вариант за почистване на ръцете от всякакви мокри кърпи и гело- ве за ръце.
Спoред препоръките на Центъра за контрол и превенция на заболявания- та (CDC) за избягване на коронавирус и други респираторни заболявания са- пунът все още е най-добрият способ да останете здрави.„Препоръчвам да се из- ползва дезинфектант за ръце за спешни случаи. В спешна ситуация е по-добре от
СИБИЛА ПАТСИ
сайт. Дезинфектантите за ръце с алкохол могат бързо да намалят броя на микро- бите в ръцете, но дезинфекциращите средства не елиминират всички видо- ве микроби, предупреждават специали- стите.„Хората може да не използват дос- татъчно количество дезинфектант или да го изтрият, преди да е изсъхнал“, каз- ват от CDC.
Как се нанася гелът за ръце?
„Когато използвате средства за дезин- фекция на ръцете, нанесете продукта върху дланта на едната си ръка (проче- тете етикета, за да научите правилното количество) и разтрийте продукта по повърхностите на ръцете си, докато ръ- цете ви не изсъхнат“, препоръчва CDC. Обикновено достатъчното количество е колкото монета.
Търкайте ръцете в продължение на 30 секунди. Доказателство за това, че хо- рата не обтриват ръцете си със дезин- фектанта достатъчно, е изследване сред здравни работници, което показва, че 63% от тях го правят само за 5 секунди.
Как да измиваме ръцете със сапун?
Намокрете ръцете си с чиста, теча- ща вода (топла или студена), изключете крана и нанесете сапун. Почистете ръ- цете си, като ги разтриете заедно със сапуна. Търкайте не само ръцете си, а и между пръстите и под ноктите. Търкайте поне 20 секунди.
За това време може да изпеете песен- та „Честит рожден ден“ от началото до края два пъти. Изплакнете добре ръце- те си под чиста, течаща вода. Изсушете ръцете си с чиста кърпа или ги изсуше- те на въздух.
 [email protected]
  Кои са съставките за домашен дезинфектант-гел?
1. Алкохол за медицински нужди (70%) 2. Гел с алое вера
3. Етерично масло
n Смесете алкохол и гел с алое в съотношение 50:50. Добавете няколко капки етерично масло.
n Ако използвате алкохол с 90%, съотношението с гела с алое е 2:1. Две части алкохол, 1 част гел
с алое.
n И все пак специалистите съветват да не опитвате да правите смес вкъщи, за да не си навредите.
нищо“, казва Тери Уолс, професор по ме- дицина в университета в Айова.
Този съвет съответства на препоръ- ките на CDC, откъдето отбелязват, че де- зинфектантът за ръце с алкохол може да бъде ефективен за убиване на вируси, въпреки че винаги се предпочита ща- телно измиване на ръцете.
„CDC препоръчва да се мият ръцете със сапун и вода, когато е възможно, тъй като измиването на ръцете намалява ко- личеството на всички видове микроби и химикали върху тях. Но ако няма сапун и вода, използването на дезинфектант за ръце с най-малко 60 процента алкохол може да ви помогне да избегнете разбо- ляване и пренасяне на микроби върху други хора“, пише агенцията на своя уеб-
         18 - 24 март 2020 г.
27




































































   25   26   27   28   29