Page 28 - BG VOICE Канада Брой 11 (454), 18 март 2020 г.
P. 28

 BG VOICE
СВАЛЕТЕ СИ МОБИЛНОТО ПРИЛОЖЕНИЕ BG LINKED И ПУБЛИКУВАЙТЕ БЕЗПЛАТНА МАЛКА ОБЯВА В РЕАЛНО ВРЕМЕ
       Запасяването с тоалетна хартия: Защо всички го правят?
Снимки на препълнени колички храна и неизменната тоалетна хартия в тях обикалят социал- ните мрежи по света на фона на разпространяващия се ко- ронавирус. И в САЩ, и в България, и в Ав- стралия, Германия, Италия... щандовете за един от най-ценните артикули се оказаха празни. Каква е причината тя да изчезва? Несеяде,несепие,снеянеможешдаза- редиш колата си. А и заема място... Амери- канското издание Vice направи експери- мент и пита случайни хора в супера защо купуват тоалетна хартия.
Лили, 65 г.: Купувам, защо всички купу- ват. Важна е за хигиената. Не е хубаво чо- век да си рискува живота.
Vice: Нали знаете, че вирусът не е стома- шен?
Лили, 65 г.: Знам, че всички познати ку- пуват тоалетна хартия. До един. И всички казват, че се тревожат за ситуацията.
Vice: Защо купувате тоалетна хартия?
Хайден, 30 г.: Защото се страхувам, че ще се изкупи и когато ми трябва, няма да я има. Купувам и за моите роднини.
Vice: Но защо точно тоалетна хартия, а не нещо друго?
Хайден, 30 г.: Поне засега не изглежда да има дефицит на храна, по някаква при- чина всички купуват тоалетна хартия.
Ако ти потрябва, трябва да имаш
Това си е луксозна стока, човече.
Vice: А какво те накара да купуваш то- алетна хартия. Има ли някаква конкретна причина?
Хайден, 30 г.: Тоалетната хартия е нався- къде - в новините, в социалните медии, Facebook, Twitter, Instagram.
Ето и какво мислят експертите?
Доктор Димитриос Циврикос е експерт по поведенческа социология в University College London. Пред Sky той обяснява разликата между паника при бедствия и обща паника, като тоалетната хартия е символ на общата.
„Паниката при бедствия обикновено е за нещо, за което имате повече информа- ция, като например природно бедствие“, каза той.
„Ако имахме международен знак за паника, това би бил предупредителен знак с ролка тоалетна хартия в средата.“
         „Знаете, че то ще се случи и обикнове- но знаете, че ще продължи няколко дни и можете да се подготвите, като бъдете повече или по-малко рационални в това, което купувате.“
По въпросите на общественото здраве, казва той, ние нямаме представа за вре- мето или интензивността им. „Ежедневно получаваме съобщения, четем новини и влизаме в режим на паника, в който купу- ваме повече, отколкото е необходимо. За- щото това е единственият ни инструмент за контрол.“
Димитриос Циврикос смята също, че тъй като тоалетната хартия има по-дълъг срок на годност от много хранителни сто- ки и е на видно място по пътеките в су- пермаркетите и е с големи размери, в ус- ловията на криза ние психологически сме привлечени да я закупим.
Той казва: „Колкото по-големи са неща- та, толкова по-важни смятаме, че са“.
„Ако имахме международен знак за па- ника, това би бил предупредителен знак с ролка тоалетна хартия в средата.“
Катарина Витгенс, психолог по индиви- дуалното и груповото поведение, смята, че мозъците ни са програмирани да вни- мават за заплаха и да търсят безопасност. Този режим се засилва, когато опасността е „нова и е извън нашия контрол“.
Витгенс каза, цитирана от „Булевард България“, че хората надценяват рискове- те от смърт от коронавирус.
„Много хора умират при автомобилни катастрофи или битови произшествия, но сутрин, преди да тръгнем за работа, не изпадаме в паника“.
„Трудно е да убедим мозъка си с факти, затова статистиката често не работи.“
По нейна оценка тези своеобразни „па- ник атаки“ обикновено намаляват след месец, когато хората имат време да ми- слят по-рационално.
Когато застанат пред празните рафто- ве, обяснява психоложката, хората се опа- сяват, че стоките ще свършат и започват да купуват много повече, отколкото им е необходимо.
В един момент това става „опасно“, тъй като някои стоки като сапун, лекарства и дезинфектанти стават недостъпни за оне- зи, които са в непосредствена нужда.
Тоалетната хартия е обемна стока и ко- гато нейните стелажи в суперите са праз- ни, в сравнение със стелажите на други по-малки предмети, това води до засил- ване на манията над стоката.
Хората правят връзка
между хигиена
ходене до тоалетна и зарази, въпреки че това няма връзка с covid-19. Идеята, че може да няма тоалетна хартия, ги кара да се чувстват заплашени.
„Това е нелепо“, казва Ема Кели за „па- ническото купуване“.
„Наистина е интересно да видите как хората трупат неща като тоалетна хар- тия... неща, които няма да ги изведат от точка А до точка Б в ситуация на живот или смърт - храната е това, от което биха имали нужда“, каза тя.
„Ето защо е ясно, че хората всъщност не са толкова загрижени за самия вирус, а повече за това да се придържат към тези удобства на цивилизования свят като на- пример използването на тоалетната.“
Макар да е разбираемо, че хората се чувстват загрижени за хигиената по вре- ме на самоизолация, количествата, които те натрупват, са нерационални.
„Вие не реагирате на вируса, реагирате на страха от това, което ще се случи, ако всички хора изпаднат в паника и това съз- дава паническото купуване, което под- хранва целия цикъл“, каза тя и добавя: „И това е проблем “.
   28
18 - 24 март 2020 г.

























































   26   27   28   29   30