Page 30 - BG VOICE Канада Брой 11 (454), 18 март 2020 г.
P. 30

     блог
    Предстоят ни изпитания, ще се загубят човешки животи
 ПРОФ. ВЕНЦИСЛАВ МУТАФЧИЙСКИ*
Въпросът днес е за физическото оцеляване на населени- ето на Европа и на света. И то една особено чувствителна и беззащитна част от населението, каквито са възрастните хора, хората с хронични заболявания или с други придружа- ващи заболявания. Слава Богу, децата ни са пощадени, ние сме особено чувствителни, българите, към нашите деца. Но не по-малко чувствителни сме към нашите родители, към нашите баби и дядовци и всички възрастни хора. Наложени- те мерки в последното денонощие като че ли не дават задо- волителен резултат.
Ще споделя мои лични впечатления. Днес на централни места в София животът като че ли продължаваше без никак- ви смущения. Може би това е добре, че нашата нация има кураж. Но не бива в никакъв случай да бъдем лекомислени. Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана яр- ост досега в човешката история. Ние трябва да бъдем изклю- чително отговорни към нас самите, към нашите близки, към нашите възрастни родители, към нашите приятели, към на- шите колеги. Впечатленията са, че изпаднахме в дребноте- мие след обявяване на мерките, измести се фокусът на вни- мание в такива теми от рода на дали фризьорските салони или магазините за пирони ще работят. Това показва, че най- вероятно не сме узрели още, не знаем какво ни предстои.
Предстоят ни времена на изпитания, които не са само ико- номически. Ще се загубят човешки животи. И то на тези, кои- то много обичаме. Тези, които са ни дали живота, тези, които са ни отгледали, тези, които са треперели за нас, когато сме били малки, и са ни гледали как израстваме пред очите им, тези, които се гордеят с нашите успехи, ние не бива да ги ра- зочароваме в нашето безхаберие.
С цялата отговорност стоя пред вас и ще предложа на Ми- нистерски съвет да приложи възможно най-твърдите мер- ки. Разбира се, не бива да се посяга върху това, без което не можем – това са магазините за хранителни стоки и аптеките. И, моля ви, не ме питайте за фризьорските салони, защото това ще значи, че вие изобщо не сте разбрали за какво ста- ва въпрос.
Цял ден получавам обаждания – какво ще стане с фитнес залата ми, какво ще стане с павильончето за банички... И аз им отговарям – опитайте се да спасите вашите възрастни ро- дители, опитайте се да спасите вашите баби и дядовци. Ва- шето магазинче ще оцелее, след като отмине тази буря, но да си дадем шанс да отмине с по-малки загуби. Фокусът на всичко, което се прави, и на мерките, които се взимат, е, че трябва да намалим яростта на това, което идва към нас, да снижим кривата, да може и здравната ни система да оце- лее, да поеме всички нуждаещи се, да не се налага да пра- вим тежки избори кой да живее и кой да умре, защото няма- ме апарати. Да не правим тежките избори кой ще ни лекува. Гледах покъртителни снимки, а предполагам и вие също, от болниците в Италия, от болниците в Китай, където колегите се намират на края на силите си, където се разболяват, къде- то умират, грижейки се за своите пациенти, и със сигурност не си задават въпроса дали фризьорският им салон работи.
Осъзнавам цялата си отговорност, след като казвам това, което чухте.
Знаете ли колко трудно ми беше да изляза сега тук. Защото знам какви въпроси ще възбудя и какви бури от емоции ще има във всеки един от вас. Надявам се да съм ги предизви- кал, защото по този начин вие няма да излезете навън утре. Имаше един много интересен шарж с моята снимка -„Отива- ме на купон“. „Не, не отивате“. Не е време за купон.
* Проф. Мутафчийски е председател на Националния оперативен щаб за коронавируса в България, а изказването му е, преди да поиска в страната да бъде затворено всичко без магазините за хранителни стоки, аптеките и бензиностанциите.
   30
18 - 24 март 2020 г.






















































































   28   29   30   31   32